De ce să alegi o pensie privată facultativă?

Toate eforturile și obiectivele mărețe pe care le facem acum trebuie să aibă efecte și peste mulți ani, de aceea este bine să iei în calcul ideea unei pensii private facultativă. Nimeni nu știe cum îi va fi bătrânețea, iar pandemia Covid-19 a arătat și noilor generații ce înseamnă incertitudinea, schimbarea și grijile de viitor.

Toate schimbările economice, dar mai ales crizele financiare generează un deficit în sistemul public. Iar pandemia Covid-19 nu face excepție de la reconfigurarea șomajului tehnic, al veniturilor, a taxelor și implicit a viitoarelor pensii.

De ce să alegi o pensie privată facultativă?

Pensia privată este planul de rezervă pe care ți-l poți face, astfel încât schimbările legislative și sociale care au loc până la momentul în care ieși la pensie să te afecteze cât mai puțin.

Veniturile actuale generate de prezența ta în câmpul muncii le poți controla relativ ușor: dacă ai nevoie de venituri extra îți mai poți lua un job, dacă ai o situație urgentă poți apela la o bancă, iar dacă ai venituri mari și poți economisi, apelezi la depozite bancare. Asta pentru că ești tânăr, în putere și cu acces la resurse și instrumente financiare pentru care ești eligibil. Dar pensionarii sunt limitați când vine vorba despre oportunitățile menționate anterior: vârsta nu le permite activități pentru alte venituri, iar pensia de stat oferă strictul necesar, după cum bine știi.

Așadar, pensia privată este investiția ta în rezerva financiară de care poți dispune mai târziu, complementară pensiei de stat la care contribui obligatoriu din venitul actual.

Pensia privată este o componentă a schemei de pensie care cuprinde 3 piloni: pensia de stat (pilon I), pensia privată obligatorie (pilon II) și pensia privată facultativă (despre care discutăm acum este pilon III). Ea reprezintă o opțiune disponibilă oricui integrat și activ pe piața muncii, prin intermediul căreia se poate direcționa lunar o parte din venit către o companie privată. Aceasta din urmă va administra această cotizație lunară numită fond de pensii utilizând un sistem de conturi individuale.

Caracteristici pensie privată facultativă

  • Suma maximă lunară pe care o poți aloca pensiei private este de 15% din venitul actual, iar suma minimă de 40-50 de lei.
  • Poți decide compania privată care să îți administreze fondul.
  • Vârsta maximă la care poți opta pentru pensia privată este de 52 ani și 6 luni.
  • Poți beneficia de pensia privată doar la vârsta de 60 de ani împliniți.
  • Sunt obligatorii 90 de contribuții lunare, iar suma strânsă trebuie să fie egală cu valoarea unei pensii minime.
  • Dacă până la 60 de ani suma strânsă nu este egală cu valoarea unei pensii minime, poți ridica întreaga suma strânsă printr-o plată unică.
  • Poți avea simultan mai multe fonduri de pensii private facultative, de care poți beneficia la vârsta de 60 de ani.
  • Pensia privată facultativă se moștenește în caz de deces.
  • Pensia privată facultativă permite acces imediat la suma acumulată în cazul invalidității.

În piață regăsești mai multe instituții bancare și nebancare care îți pot securiza veniturile extra de la bătrânețe, așadar îți recomandăm să alegi informat în legătură cu avantajele pe care le oferă.

Tehnologia și instituțiile bancare ne-au familiarizat cu diverse produse și servicii ajutătoare și ne-au educat un comportament economic. Dacă știi ce tip de cheltuitor ești sau pur și simplu vrei să îți limitezi grijile economice de la bătrânețe, alege pensia privată facultativă.