Când poți să ieși la pensie în funcție de vârstă?

Poate crezi că este prea devereme să te gândești la pensie, deoarece mai sunt foarte mulți ani până atunci. Pe de o parte, ai dreptate, ești tânăr și cu siguranță vor apărea multe schimbări în viața ta de-a lungul timpului. Pe de altă parte, trebuie să știi când poți să ieși la pensie în funcție de vârstă, care sunt condițiile și cum poți beneficia la maximum de salariul pe care îl ai acum, pentru ca la pensie să duci viața relaxată pe care o meriți.

Când poți să ieși la pensie?

Legea Pensiilor este documentul de lege ce conține toate detaliile referitoare la pensionare, iar pe acesta îl poți găsi în Monitorul Oficial. Acest document a suferit și probabil va mai suferi modificări de-a lungul timpului, așa că este în avantajul tău să îl consulți de fiecare dată când ai nevoie.

Articolul 48 din Legea Pensiilor se referă la vârsta minimă la care te poți pensiona. În cazul bărbaților, vârsta minimă de pensionare este de 65 de ani, iar în cazul femeilor de 63 de ani, aceste informații fiind disponibile în Anexa 5.

Cu toate acestea, nu este suficient să ai vârsta minimă de pensionare pentru a beneficia de pensie în România. Trebuie, de asemenea, să îndeplinești un stagiu minim de cotizare de 15 ani, adică să lucrezi cu forme legale timp de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, iar în ambele cazuri putem vorbi despre perioade cumulate.

Ultimele modificări aplicate la Legea Pensiilor vor intra în vigoare la 1 septembrie 2021, dar până la acea dată, sunt preconizate măriri ale punctului de pensie.

Trebuie să mai știi și că poți avea un job chiar și după pensionare, iar acesta nu îți va afecta în niciun fel veniturile nici de o parte, nici de cealaltă.

Tipuri de pensii

În România există 3 tipuri de pensii în momentul de față, denumite piloni. Pilonul I se referă la pensia de la stat, pilonul II la o pensie obligatorie, administrată privat, iar pilonul III la o pensie facultativă, administrată de asemenea privat.

Chiar dacă nu consideri că este momentul să te gândești la pensionare, trebuie să îți cunoști toate opțiunile din timp. Pensia de la stat, adică pilonul I, funcționează pe principiul solidarității între generații. Mai exact, procentul pe care tu îl plătești din salariul tău brut acum se duce către pensiile active, iar tu îți vei încasa pensia din salariile celor care vor fi angajați când tu vei fi pensionar.

Având în vedere scăderea natalității și emigrarea îngrijorătoare din România, există șansa să nu existe suficientă forță de muncă pentru a susține pensiile de stat în viitor.

Probabil anticipând astfel de situații, în România s-a înființat pilonul II de pensii, care este obligatoriu. Mai exact, din procentul total al cotizațiilor tale către fondul de pensii, un procent este direcționat către o companie privată, pe care ai opțiunea să o alegi, pentru a-ți gestionat acești bani. Diferența față de pilonul I este faptul că banii aceia sunt în totalitate ai tăi și vei beneficia de întreaga sumă la vârsta pensionării.

Pilonul III de pensie este varianta integral facultativă, la care poți contribui cu suma pe care o dorești către o entitate privată, iar banii îți revin ție după ce împlinești 60 de ani.

Astfel, deciziile informate pe care le iei acum îți vor pregăti și asigura viața pe care ți-o dorești la pensie!