Creditul auto: avantaje și dezavantaje

Cu siguranță te-ai familiarizat deja cu toate produsele pe care le oferă băncile pentru îndeplinirea obiectivelor noastre personale. Iar daca nu, este important să afli că relațiile cu banca, educate financiar și controlate ne aduc foarte multe beneficii și oportunități de dezvoltare.

Un exemplu în acest caz ar fi creditul auto, care este un produs bancar avantajos, iar pentru mulți dintre noi și singura (sau cea mai bună modalitate) de a ne achiziționa o mașină. Este bine să fii informat cu toate avantajele și dezavantajele pieței auto dacă te pregătești de o achiziție pentru garajul tău.

Ce este creditul auto

Creditul auto este o soluție potrivită pentru diverse scenarii economice în care te afli. Poate nu ai reușit până acum să economisești bani și să îi pui deoparte într-un depozit bancar. Sau poate că nu vrei să îți consumi economiile pe o mașină, ci vrei să îi investești în altceva. În cazul acesta, creditul auto este achiziția ta pe termen lung pe care o faci folosindu-te de ajutorul băncii.

Mai exact, creditul auto reprezintă o sumă de bani pe care tu o primești de la o instituție bancară sau nebancară pentru achizitionarea unei mașini noi sau second-hand, contribuind cu un avans între 15-25% din prețul mașinii. Avansul diferă de la bancă la bancă și depinde și de tipul de creditul pe care îl faci: credit auto în lei sau în valută.

Durata de viață a creditului auto este cuprinsă între 6 luni și 7 ani, iar până într-o anumită sumă, garanția acestuia constă chiar în mașina achizitionată. Cu alte cuvinte, dacă tu nu reușești să achiți creditul auto, banca va putea să își recupereze suma pe care o datorezi valorificând-o. Dacă soliciți un credit auto pe o sumă mare (ex. 15.000 euro), la fel ca în cazul creditului ipotecar, este necesară și ipoteca pe un imobil.

Avantaje pentru creditul auto

Principalul avantaj pentru alegerea unui credit auto este că nu îți consumă sau blochează economiile într-un bun achizitionat. Astfel, poți continua să îți faci planuri cu banii pe care îi ai puși deoparte în timp ce plătești rata lunară pentru noua ta mașină.

Un alt avantaj ar fi promtitudinea achiziției. În lipsă de economii actuale, creditul auto te ajută să îți achiziționezi o mașină fără să strângi banii la saltea. Sunt anumite evenimente din viața noastră care grăbesc achiziționarea unei mașini: un nou membru în familie, mutarea într-o locuință mai departe de locul de muncă sau un job nou.

Sunt instituții nebancare care acceptă creditul auto chiar și persoanelor cu istoric negativ în Biroul de Credit. Dacă ai avut deja o încercare de colaborare cu banca, pe care nu ai reușit să o gestionezi corespunzator, creditul auto îți oferă a doua șansă.

Un alt mare avantaj este ca unele instituții acceptă până la 2 co-debitori și iau în considerare toate veniturile familiei. Deci șansele tale au crescut și mai mult pentru obținerea creditului auto.

Dezavantaje pentru creditul auto

Un principal dezavantaj al creditului auto este asigurarea Casco obligatorie. Aceasta îți condiționează aprobarea creditului și este un cost pe care va trebui să îl suporți tu. De asemenea, aceasta va fi concesionată în favoarea băncii.

Creditul auto îți limitează puțin alegerea mașinii, mai ales dacă optezi pentru o mașină second-hand. Aceasta nu trebuie să fie mai veche de 5 ani.

Un efort în plus pentru unii este încasarea venitului într-un cont bancar la instituția de la care este solicitat creditul auto. Nu sună chiar atât de rău, dar poate fi mai dezavantajos pentru cei ce încasează venitul în conturi deschise la bănci impuse de compania la care lucrează. (Este posibil să suporți tu comisionul de depunere în fiecare zi de salariu).

Un alt dezavantaj este faptul că pentru o mașina second-hand suma împrumutată și perioada de rambursare sunt mai mici, tocmai pentru amortizarea garanției.

Condițiile diferă de la bancă la bancă, așa că cel mai bine este să studiezi piața și ofertele pe care le au toate instituțiile bancare și nebancare și să alegi ce ți se potrivește cel mai bine.