Cum economisești bani lucrând de acasă

Cu siguranță te gândești de multe ori cum ai putea să îți crești veniturile pentru a putea economisi bani. Dar stilul de viață este definit de câștigurile pe care le avem, așa că nu întotdeauna un venit mai mare înseamnă neapărat mai mulți bani puși deoparte. În funcție de ce tip de cheltuitor ești, lucrând de acasă poți economisi bani pentru a-și îndeplini obiectivele personale.

Cum economisești bani lucrând de acasă

Lucrând de acasă, sunt anumite cheltuieli care dispar automat sau sunt minimizate considerabil, iar altele sunt comportamente generate sau educate care te ajută să economisești bani pentru vacanțe, achiziții noi pe care ți le dorești de mult sau pentru dezvoltarea ta profesională.

Uite cum poți economisi bani lucând de acasă:

1. Mijloc de transport

Atunci când lucrezi de acasă, mijlocul de transport nu mai face parte din discuție. Indiferent că este vorba despre mijloace de transport în comun sau de o mașină proprie, îți vei reduce pe termen lung cheltuielile destinate combustibilului, reparațiilor, asigurărilor, ITP-ului etc., iar fiecare dintre acestea reprezintă o sumă în plus în buzunarul tău. Ca sa poți aprecia economia pe care o faci, estimează cât te costă întreținerea mașinii și combustibilul într-un an, apoi împarte la numărul de zile pe care le-ai lucra. Poți face același exercițiu cu transportul în comun, raportându-te la 2 drumuri zilnice pentru un număr de zile lucrătoare pe an. Acela este totalul pe care tu acum îl poți economisi lucrând de acasă.

2. Consumabile personale

Atunci când nu lucrezi de acasă, trebuie să acorzi o atenție mai mare aspectului fizic. Fie că discutăm despre o vestimentație impusă sau despre tabieturi de îngrijire (ex. produse cosmetice), acest proces matinal de pregătire pentru job implică un cost. Spre exemplu, în contextul unui anumit domeniu de activitate în care ținuta vestimentară contează în mod aparte, suntem nevoiți periodic să facem investiții în acest sens și automat costurile pentru consumabilele personale cresc. Costuri pe care nu le avem atunci când lucrăm de acasă și astfel putem economisi bani.

3. Consumul de alimente

Chiar dacă avem sau nu intervale dedicate meselor în zi, tot cheltuim bani la birou pentru a mânca. Iar pentru că somnul dimineață este cel mai plăcut, mulți dintre noi se lipsesc de micul dejun și de cele mai multe ori asta generează două mese la birou sau cel puțin o masă și o gustare. Acestea reprezintă costuri suplimentare, care se adaugă la costurile pentru alimentele pe care le cumpărăm pentru acasă. Când lucrezi de acasă, chiar dacă nu ți-ai creat un program alimentar, majoritatea meselor sunt asigurate de materia primă pe care deja o ai achiziționată. Chiar dacă alegi uneori să comanzi în loc să îți prepari ceva, tot reușești să economisești.

4. Concentrează-te pe ce îți trebuie, nu pe ce ți-ai dori

Atunci când lucrezi de acasă, ești mult mai puțin expus la tot ce poate însemna cheltuieli. Timpul petrecut în drumul spre serviciu, cadrul social din care faci parte zilnic la birou, oamenii pe care îi observi pe drum, toți aceștia sunt factori care influențează sau activează mai mult sau mai puțin procesul tău de achiziție. Asta nu înseamnă că lucratul de acasă face să dispară dorința ta de cumpărături, însă te face mai selectiv sau îți reconfigurează nevoile. Iar astfel vei prioritiza achizițiile necesare ție, fără să fii atât de ușor influențat de nevoile sociale și vei avea timp pentru cumpărături într-un mod eficient și calitativ.

5. Rezultatele generează continuitate

Atunci când simți primele rezultate financiare din lucratul de acasă, îți dai seama că poți într-adevăr să economisești bani și vei dori mai mult. Iar asta este principala motivație care te va determina să te gândești și mai mult la obiectivele personale (ex. vacanțe).

6. Disciplină

Atunci când simți economiile pe care le faci lucrând de acasă și te bucuri de asta, poți să gândești lucrurile pe termen lung și să transformi această gândire într-un stil de viață. Astfel vei putea fi pregătit și pentru scenariile financiare mai puțin plăcute, nu doar pentru obiectivele personale.

7. Obiective noi

Așa cum am menționat și la beneficiile anterioare, posibilitatea de a-ți îndeplini obiectivele personale sau de a-ți stabili altele noi este mult mai mare atunci când lucrezi de acasă. Educarea unui stil de viață te ajută să îți redefinești lucrurile care îți plac sau de care ai realmente nevoie și să te gândești mai mult la cum ți le poți oferi.

Atunci când lucrezi de acasă îți este mult mai usor să econmisești bani și să îți implementezi un stil și un ritm de productivitate în viață. Nu pentru fiecare dintre noi este ușoară trecerea din prima, însă imediat ce te vei bucura de primele rezultate, motivația va veni cu siguranță.