3 sfaturi pentru a-ți planifica eficient bugetul de vacanță

Călătorului îi stă bine plecat în tot felul de aventuri. Și cum vremea frumoasă ne face să visăm cu ochii deschiși la tot felul de destinații, care mai de care mai exotică, ne-am gândim să alcătuim un mini ghid de supraviețuire a bugetului tău în vacanță. Dar și după.

Cu toții ne dorim să ne răsfățăm în concediu. Până la urmă, este unul dintre motivele pentru care muncim. Cu toate acestea, trebuie să ne asigurăm că bugetul de vacanță nu ne afectează viața de zi cu zi.

Așa că, dacă te întrebi, există posibilitatea să îți poți permite un concediu în destinații exotice fără să fii nevoit să faci compromisuri excepționale. Tot ce trebuie să faci este să urmezi câțiva pași simpli pentru a economisi bani, iar asta te va ajuta pe termen lung în multe alte situații.

Iată cum îți poți planifica bugetul de vacanță pentru a avea concediul pe care ți-l dorești. Și să rămâi cu bani și după!

1. Stabilește bugetul de vacanță

În primul rând, îți recomandăm să îți stabilești destinația în funcție de veniturile pe care le ai. Știm, cu toții am visat cel puțin o dată la destinații precum Maldive sau Hawaii, dar dacă acestea sunt foarte îndepărtate din punct de vedere financiar, ai o mulțime de alte variante la fel de exotice.

Cel puțin pentru moment, poți alege Grecia, Insulele Canare, Egipt sau chiar Thailanda. Vei găsi și aici plaje cu steag albastru, vegetație fabuloasă și peisaje de vis.

Următorul pas este să te gândești din timp la vacanță, cu cel puțin 3-4 luni înainte. Astfel, vei avea posibilitatea de a-ți stabili destinația, dar și toate activitățile pe care le vei face. Spre exemplu, trebuie să iei în calcul că intrările la diverse atracții îți vor ridica bugetul de vacanță. Același lucru este valabil și pentru activități precum scuba diving, parasailing etc., așa că oferă-ți puțin timp pentru a te documenta despre activitățile pe care vrei să le ai.

Cel mai simplu și util este să faci o listă cu toate cheltuielile pe care le vei avea: transport, cazare, mâncare, activități și alte chetuieli suplimentare (viză, pașaport etc.).

Trebuie să ai în vedere și moneda țării în care călătorești, deoarece aceasta îți va spune exact de câți bani vei avea nevoie. Verifică convertorul nostru valutar.

2. Planifică din timp bugetul de vacanță

Cum spuneam anterior, ideal ar fi să îți planifici vacanța cu 3-4 luni în avans. Acest lucru este important pentru că îți permite să îți împarți bugetul de vacanță pe mai multe salarii. În acest fel, nu vei renunța la stilul de viață cu care ești obișnuit.

Dacă plănuiești să călătorești cu avionul, îți recomandăm să achiziționezi biletul cu cât mai mult timp înainte, pentru a te bucura de prețuri mai bune. Bineînteles, îți poți pune bani deoparte și poți aștepta promoțiile liniilor aeriene, dar nu ai garanția că acestea vor apărea sau că nu îți vor depăși bugetul.

Următorul pas este să îți rezervi sau plătești cazarea. Astfel, vei ști sigur ce parte din bugetul de vacanță va fi cheltuită. Menționăm din nou necesitatea de a te documenta despre prețurile practicate în destinația în care vei călători. Vei ști cât te vor costa mesele și, implicit, ce sumă îți va rămâne disponibilă pentru celelalte activități.

3. Stabilește itinerariul în funcție de bugetul de vacanță

După ce ai scăpat de grija transportului, a cazării și a meselor, tot ce îți mai rămâne de făcut este să îți alegi activitățile. Fie că vei dori să vizitezi, să intri la muzee sau să te plimbi cu elicopterul deasupra orașului, trebuie să ai în vedere costurile acestor activități.

Vestea bună este că în majoritatea destinațiilor de vacanță vei găsi reduceri sau gratuități pentru diverse activități din itinerariul tău. Există posibilitatea ca unele muzee să aibă intrarea gratuită în anumite zile, să obții reduceri de grup la diverse activități sau să poți vizita mai multe obiective mergând pe jos între ele, fără să cheltui bani pe transport.

Toate acestea sunt posibile dacă te documentezi înainte de vacanță, iar informațiile sunt disponibile atât pe bloguri, cât și pe website-urile de stat sau ale companiilor ce activează în zona de travel.

Așadar, pregătește-te de următoarea ta vacanță! Iar dacă vei urma sfaturile de mai sus, te vei asigura că vei avea concediul dorit fără să depășești bugetul de vacanță și vei rămâne cu bani și după!