Ghid de supraviețuire urbană: cum salvezi bugetul după vacanță?

Perioada concediilor este pe sfârșite, iar dacă ai fost deja în vacanță, bugetul tău cu siguranță a avut “de suferit”. Poate că nu ai folosi exact aceleași cuvinte, dar cu siguranță ți-ai dori să poți să te răsfeți în concediu, să nu ții cont de câți bani cheltui, fără să rămâi fără bani atunci când te întorci. Dar acum, când ai intrat în rutina mersului la muncă, iar cheltuielile au revenit la normal, trebuie să găsești o modalitate de a intra pe făgașul normal cu bugetul după vacanță.

Cum faci acest lucru? Ei bine, așa cum bugetul de vacanță necesită un plan bine stabilit anterior și bugetul de după vacanță are nevoie de puțin timp de gândire și mici planificări. Așa că, dacă nu ai plecat încă în vacanță ori te pregătești pentru una la ski în următoarele luni, iată care sunt cele 5 sfaturi practice prin care te asiguri că te distrezi și în vacanță și după!

1.Planifică dinainte bugetul după vacanță

Vei ști dinainte să pleci în vacanță câte zile sau săptămâni vei avea până la următorul salariu atunci când te întorci. Astfel, poți întocmi bugetul de după vacanță alocându-ți o sumă zilnică sau săptămânală care să îți acopere cheltuielile de bază în acea perioadă. Și nu o depăși!

Cu puțină atenție, vei avea suficienți bani pentru a-ți ajunge până când bugetul de după vacanță revine pe făgașul normal. Tot ce trebuie să faci este să nu cheltui mai mult decât ai cu adevărat nevoie.

2. Nu lua bani din bugetul de după vacanță

Chiar dacă ești tentat să faci acest lucru, nu schimba toți banii pe care îi ai în valuta țării unde urmează să călătorești în vacanță. Dacă faci acest lucru, vei fi tentat să cheltui toți banii cash pe care îi ai.

Estimează un buget pentru vacanță și schimbă în valuta respectivă doar atât cât ai nevoie. Poți plăti cu cardul oriunde în lume, iar tranzacțiile în monede internaționale precum euro sau dolari se vor realiza rapid, fără griji și la cursuri valutare de cele mai multe ori avantajoase. În felul acesta îți vei proteja atât bugetul de vacanță, cât și bugetul de după vacanță.

În plus, poți beneficia de o mulțime de avantaje la plata cu cardul.

3. Plătești cu cardul în vacanță – ai beneficii pentru bugetul de după vacanță

Cele mai multe carduri de credit și chiar și cele de debit îți oferă diverse beneficii atunci când plătești cu cardul. Acestea pot fi reprezentate de un procent care se întoarce la tine sub formă de bani sau puncte, pe care îi poți folosi apoi la cumpărături. Iar dacă plătești cu cardul în vacanță, te vei bucura de aceste beneficii pentru bugetul de după vacanță.

De asemenea, poți beneficia și de alte avantaje atunci când plătești cu cardul în vacanță, cum ar fi un curs vautar bun sau zero comisioane. Mai mult decât atât, este mai sigur să folosești cardul pentru plățile din vacanță. Nu există riscul să pierzi banii, să fii victima unei infracțiuni (deoarece cardul poate fi blocat instant) sau să fii păcălit de către vânzători pentru a plăti o sumă mai mare pentru un produs sau serviciu – plata cu cardul se face întotdeauna cu bon fiscal.

4. Gătește acasă pentru a-ți salva bugetul după vacanță

Îți poți salva bugetul după vacanță și prin mici trucuri foarte simple și ușor de pus în practică, cum ar fi gătitul acasă. Pentru o perioadă scurtă, îți poți prepara mesele acasă, chiar și masa de prânz de la birou. Iar dacă vrei să te întâlnești cu prietenii, invită-i la tine și prepară tu câteva gustări delicioase, vei economisi serios comparativ cu a lua masa la restaurant.

5. Evită shopping-ul pentru a nu afecta bugetul de după vacanță

Chiar dacă poți fi tentat să mergi la shopping după vacanță, gândește-te că este doar o perioadă în care pur și simplu nu ar fi recomandat să o faci. Păstrează-ți entuziasmul de după vacanță și evită să faci cumpărături de haine, încălțăminte sau orice alte lucruri de care nu ai nevoie urgent. Vei avea ocazia să mergi din nou la shopping în doar câteva zile sau săptămâni!

Oriunde ți-ai planifica vacanță, ține cont de aceste sfaturi pentru a-ți salva bugetul de după vacanță. Îți vei mulțumi ulterior, iar în următoarea vacanță vei fi și mai relaxat, știind că te poți bucura și după de ceea ce îți place!