CASCO: ce trebuie să știi despre asigurare

Probabil ai auzit de asigurarea CASCO, dar știi exact ce este? Pentru început, trebuie să facem diferențierea dintre cele două cele mai cunoscute asigurări pentru automobil: CASCO și RCA. Asigurarea CASCO este cea care îți asigură mașina împotriva daunelor, indiferent din vina cui sunt produse acestea.

Această asigurare este 100% pentru mașina ta, pe când asigurarea RCA îi despăgubește pe cei cărora tu le produci daune, de la alți participanți la trafic la pietoni și așa mai departe.

Spre deosebire de RCA, asigurarea CASCO nu este obligatorie prin lege, dar este ideală și vom explica în continuare care este motivul: polița RCA nu îți acoperă nicio daună a mașinii tale, așa că dacă automobilul tău este distrus de către un copac, zgâriat în parcare sau afectat de alte incidente exterioare ție, îți vei repara mașina pe banii tăi.

Ce înseamnă asigurarea CASCO?

Pentru a înțelege importanța unei asigurări CASCO, gândește-te la riscurile la care automobilul tău este expus: poate fi aviariat în trafic din vina altor participanți, poate suferi un incendiu, poate fi afectat de fenomene naturale precum grindina, poate fi furat și așa mai departe.

Ei bine, polița de asigurare CASCO poate acoperi toate aceste riscuri, astfel încât automobilul tău să fie reparat sau chiar înlocuit, la nevoie. Iar tu te vei bucura de o stare de liniște știind că orice situație își va găsi rezolvarea potrivită.

Asigurarea CASCO se poate încheia la orice companie de asigurări auto, dar riscurile pe care le acoperă pot fi diferite. În funcție de polița pe care o inchei, dar și de suma asigurată, vei beneficia de mai multe sau de mai puține riscuri acoperite de asigurare, totul depinde de ce îți dorești tu.

De asemenea, polița CASCO se încheie pe o perioadă determinată de timp, până la 1 an. Aceasta se reînoiește la nevoie, iar asiguratorul de unde ai achiziționat-o te va înștiința atunci când te apropii de finalul perioadei acoperite.

Cum funcționează asigurarea CASCO?

În cazul în care s-a produs un eveniment acoperit de polița de asigurare CASCO, primul pas pe care trebuie să-l faci este o constatare. De acest lucru se vor ocupa inspectorii companiei unde ai asigurarea CASCO sau reprezentanții poliției, se va întocmi un dosar de daune pentru a stabili care sunt reparațiile necesare și se vor face următorii pași pentru reparații.

După ce formalitățile sunt gata, vei avea 2 variante pentru a-ți repara mașina: în service-ul recomandat de compania unde ai asigurarea sau în regim propriu (doar dacă ai acest aspect menționat în contract).

Cât costă polița CASCO?

Precum alte asigurări facultative, dar nu numai, polița de asigurare CASCO nu are un preț fix. Acesta diferă în funcție de compania care o oferă, de valoarea mașinii tale, de riscurile asupra cărora îți asiguri mașina și așa mai departe. Prețul poliței CASCO este de obicei exprimat în euro iar plata se face în lei la cursul bnr din ziua plății.

Pe piața de asigurări sunt multe companii care oferă acest serviciu iar recomandarea noastră este să ceri o oferă personalizată dorințelor tale de la mai mulți astfel de furnizori înainte de a lua o decizie.

Ce daune nu acoperă asigurarea CASCO?

Sunt câteva riscuri pe care polița de asigurare CASCO este posibil să nu le acopere, iar printre acestea menționăm:

  • Participarea la întreceri sau competiții auto
  • Încălcarea legii: conducerea în stare de ebrietate sau sub influența drogurilor
  • Circulația în afara drumurilor publice
  • Atunci când automobilul a fost condus de o persoană fără permis auto

Bineînțeles, riscurile care nu sunt acoperite de polița CASCO pot fi diferite de la un asigurator la altul. De aceea, îți recomandăm să verifici aceste clauze înainte de semnarea contractului, pentru a nu avea surprize neplăcute. Iar dacă ți se pare că ceva nu este în regulă, poți apela la o altă companie asiguratoare.