Plata cu cardul în străinătate: Ce trebuie să știi despre cursul de schimb

Atunci când călătorești în afara țării, cel mai comod mod de a face plățile este cu cardul. Acesta are marele avantaj de a putea fi dezactivat instant în cazul în care îl pierzi sau îți este furat, sunând la banca la care este deschis contul.

În plus, indeferent că pleci în interes de serviciu sau călătorești în vacanță, plata cu cardul îți asigură oriunde în lume tranzacții fără stres. Nu există șansa să fii păcălit să plătești un preț mai mare, primești întotdeauna bon fiscal și așa mai departe.

Dar această siguranță vine cu un cost, mai exact comisioane. Cele mai importante comisioane sunt atunci când folosești cardul atașat contului în lei să plătești în străinătate – aici vor apărea comisioanele pentru schimbarea leului în valută.

Atunci când folosești cardul atașat contului în euro sau dolari, iar plata se face în euro sau dolari, nu vei avea comisioane. Dar, în acest caz, există posibilitatea să nu ai beneficiile contului în lei oferit de bancă – fără comisioane de administrare a contului, fără comisioane la depuneri sau retrageri etc.

Bineînțeles, poți lua în calcul și alte tipuri de carduri, cele non-bancare, pentru plata în străinătate. În acest sens, dacă ești interesat de o rată de schimb valutar foarte avantajoasă, îți recomandăm să citești despre Revolut.

Cum se face conversia la plata în moneda locală când plătești cu cardul de lei in străinătate

Dacă nu călătorești des, ci doar de 2-3 ori pe an, poate nu este avantajos să îți deschizi un cont în euro sau dolari. Iar în acest caz îți vei folosi cardul atașat contului în lei pentru a face plățile de care ai nevoie.

Atunci când faci o plată cu cardul în lei în străinătate, bancă ta îți blochează suma echivalentă în lei, la cursul pe care îl practică. De obicei acest curs este dezavantajos și poate ajunge și până spre +3,5% față de cursul bnr. De exemplu, dacă cursul bnr este 1 euro = 4.7764 lei, banca ta poate avea un curs în jur de 1 euro = 4.9461 lei. Acesta se calculează de regulă că media de schimb valutar, la care este adaugată o marjă, iar acest lucru este valabil pentru valutele general folosite: euro, dolar, liră, franc elvețian etc.

Poți găsi cursul de schimb valutar al băncii tale pe site-ul oficial al său, împărțit de obicei în 2 categorii: 1/cursul practicat în aplicația de internet baking sau atm-urile proprii și 2/la POS, plăți online sau ATM-urile altor bănci.

În cazul în care călătorești către destinații cu valută mai puțin utilizată, cum ar fi Thailanda, banca va face conversia în 2 sau mai multe valute. În acest exemplu, banca ta va face conversia din lei în euro, apoi din euro in baht (moneda națională thailandeză), iar în acest caz vei avea comisioane de două ori.

Comision pentru plățile la comercianți la plata cu cardul in străinătate

Atunci când plătești cu cardul în străinătate, vei plăti comisionul pentru conversia pe care banca o face din lei în moneda respectivă sau pentru mai multe conversii, dacă este cazul. În unele cazuri, la achiziții din aeroport la duty-free de ex., vei avea de ales între a accepta schimbul valutar de la POS sau cel de la bancă. În acest caz, recomandăm să alegi banca deoarece cursul direct la POS este de obicei mai dezavantajos.

Cu toate acestea, majoritatea băncilor nu percep comisioane pentru plata la comercianți. Nu la fel stă situația dacă retragi bani de la bancomat – vei avea comisioane chiar mai ridicate decât atunci când plătești direct cu cardul.

Comision de conversie valutară și comision retragere de numerar cand folosești cardul de lei în străinătate

În ceea ce privește comisionul de conversie valutară, sumele sunt diferite de la o bancă la alta. De aceea, îți recomandăm să te interesezi ce curs valutar practică banca ta.

Iată câteva exemple de comisioane pe care le practică băncile din România atunci când plătești cu cardul în străinătate:
• ING – 0 comision la comercianți, 4 euro comision pentru retragerea de la ATM în cazul conturilor în euro
• Banca Transilvania – 0 comision la comercianți, 2.5 euro + 1% pentru retragerile de la ATM din contul în lei
• Raiffeisen Bank – 0 comision la comercianți, 1% din suma retrasă + 2.5 euro dacă retragi bani de la bancomat în cazul conturilor în lei

Cu toate comisioanele care pot apărea, plata cu cardul în străinătate rămâne în continuare o variantă sigură și care oferă multe beneficii. Iar aceste comisioane sunt în general reduse, mai ales când vorbim de sume până în câteva mii de euro sau dolari, așa că ai toate motivele să plătești cu cardul în străinătate și unul în plus: unele bănci oferă puncte sau procent din suma plătită înapoi!