Cum alegi banca potrivită pentru tine?

Oricât ai dori să scapi de interacțiunea cu băncile, uneori este practic imposibil. Fiecare dintre noi are cel puțin un cont bancar în care își încasează salariul, fără să discutăm despre carduri de credit, descoperiri de cont, credite de orice fel.

Cu toate acestea, băncile nu sunt instituții de care ar trebui să te ferești sau să încerci să scapi, ci mai degrabă să înțelegi care este rolul lor și ce facilitate îți pot oferi. Astfel, vei avea oportunitatea de a folosi serviciile bancare pentru beneficiul tău.

Noi iți recomandăm ca, înainte de a apela la serviciile unei bănci, să te documentezi în legatură cu politicile acesteia. Iar dacă nu ai făcut acest lucru deja, trebuie să știi că ești liber să iți alegi o altă bancă oricand.

Dar cum alegi banca potrivită pentru tine, în condițiile în care atât instituțiile cât și serviciile pe care le oferă sunt atât de variate? În primul rând, află care sunt băncile disponibile în România din lista noastră.

În al doilea rând, îți recomandăm să te documentezi în legatură cu cele mai frecvente întrebări pe care le-ai putea avea legate de o bancă: taxe și comisioane, securitate, tehnologiile folosite, beneficii.

Localizarea sucursalelor, a agențiilor și a bancomatelor este un alt aspect important pe care ar trebui să-l ai în vedere atunci cand îți alegi banca, dar și progresele pe care banca le face pentru a-ți oferi cele mai noi, adaptate tehnologic și rapide soluții pentru banking.

Noi am alcătuit o lista cu cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când îți alegi banca potrivită pentru tine, alese după ce am analizat cele mai frecvente întrebari.

1. Ce taxe sau comisioane poți întâlni?

Taxele si comisioanele sunt primul aspect pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când îți alegi banca potrivită pentru tine. Băncile aplică diverse taxe și/sau comisioane pentru tot felul de servicii, de la extrase de cont la retragerea numerarului de la bancomatele altor bănci, de la deschiderea la întreținerea unui cont bancar.

Deși astăzi băncile se întrec în a-ți oferi cele mai mici taxe și comisioane, majoritatea acestor servicii fiind gratuite în cazul în care ai un cont deschis sau încasezi salariul la instituția respectivă, este bine să ai în vedere și să compari aceste aspecte între băncile din top 10 din România.

2. La ce se aplică dobânzile bancare?

În general, conturile curente nu beneficiază de dobândă. Cu toate acestea, există bănci care oferă acest beneficiu, chiar și dacă procentul este unul infim. În schimb, majoritatea băncilor oferă dobândă pentru conturile de economii, dar acestea sunt diferite de la instituție la instituție.
Acesta este motivul pentru care trebuie să compari ofertele de la mai multe bănci pentru a decide care este cel mai avantajos serviciu pentru tine.

3. De ce sunt importante sucursalele și ATM-uri bancare?

Este important să poți găsi atât agenții și sucursale, cât și ATM-uri ale băncii cu care colaborezi în locuri ușor accesibile. Iar acest lucru este cu atât mai important dacă banca pe care ți-ai ales-o percepe comisioane atunci când efectuezi operațiuni la bancomatele altor bănci.

Atunci când banca cu care colaborezi nu percepe comisioane pentru utilizarea serviciilor bancomatelor altor bănci, lucrurile devin mult mai simple.

4. Alte servicii bancare

Chiar dacă pentru moment nu îți dorești alte servicii bancare, în afară de ceea ce utilizezi în mod constant, îți recomandăm să te informezi în legătură și cu alte beneficii ale băncii pe care ai ales-o.

Spre exemplu, poate vei dori să deschizi un cont de economii în viitor sau poate un cont special pentru copii. De aceea, este foarte util să știi care sunt beneficiile acestor servicii, în cazul în care vei dori să le utilizezi.

5. Internet banking

Majoritatea băncilor din România oferă serviciul de internet banking. Cu toate acestea, internet banking-ul este în continuare un serviciu restrictiv sau supus comisioanelor, în cazul anumitor bănci. Verifică ce taxe sau comisioane ar putea implica internet banking-ul la banca pe care o alegi, deoarece vei dori să ai acces rapid și gratuit la conturile tale de pe laptop, PC sau smartphone.

Mai mult decât atât, este important ca banca să îți ofere securitatea datelor, dar să facă acest lucru în cel mai facil și rapid mod, fără să-ți afecteze navigarea în pagina de internet banking sau în aplicația de mobil.

Beneficiile internet banking-ului sunt incontestabile: scapi de cozile din sucursale sau agenții, gestionezi conturile la un click distanță, primești și transferi bani fără griji, ai acces 24/7 la conturi și așa mai departe.

Toate aspectele menționate mai sus fac din piața bancară din România una foarte competitivă, iar acest lucru nu face decât să te avantajeze. Tu, clientul, poti alege din o mulțime de bănci și servicii doar pe acelea care te avantajează!