Măsurile fiscale pentru tichete cadou, băuturi răcoritoare și țigarete

În urmă cu câteva zile, Ministerul de Finanțe a publicat pentru dezbatere publică un proiect de ordonanță care dorește să impună anumite taxe pentru companii, dar și reglementări care te vor afecta direct. Mai exact, toate aceste măsuri se vor resimți în buzunarul tău atunci când vei plăti pentru un produs sau va trebui să plătești taxe pentru anumite beneficii.

În primul rând, aceste măsuri fiscale vizează tichetele cadou pe care angajatul le primește de la angajator. Adică tichetele cadou pe care le poți primi ca beneficiu pentru sărbători, vacanțe sau altele. Dacă până acum acestea erau excluse de la contribuțiile sociale, CAS, CASS și CAM, există șansa ca lucrurile să se schimbe.

Acest lucru înseamnă că tichetele cadou pe care le-ai putea primi de Crăciun, Paște, 1 iunie, sărbători similare ale altor culte religioase sau 8 martie ar putea să contribuie la fondul pentru pensii, sănătate de stat și la contribuția asiguratorie pentru muncă.

Măsuri fiscale pentru băuturi răcoritoare și țigarete

Conform statisticilor Uniunii Europene, 52% din populația sa adultă este supraponderală, iar dintre aceștia, 17% suferă de obezitate. Aceste statistici îngrijorătoare au condus la anumite măsuri fiscale în unele dintre statele Uniunii, precum Finlanda, Marea Britanie, Danemarca sau Irlanda, urmând ca celelalte să se alinieze.

La nivelul Uniunii Europene, se dorește descurajarea consumării băuturilor răcoritoare, acestea fiind dăunătoare sănătății, în special consumate în cantități mari. Iar Organizația Mondială a Sănătății estimează că în 2021 50% din populația globului va fi supraponderală.

Autoritățile din țara noastră estimează că fiecare român bea aproximativ 80 de litri de băuturi răcoritoare cu un mare conținut de zahar, în fiecare an. Iar România are o problemă de sănătate publică în ceea ce privește diabetul: peste 1.3 milioane de români suferă de diabet, iar 3 milioane se află în zona de risc a declanșării acestei boli.

Prin măsurile fiscale publicate pentru dezbatere publică, Ministerul de Finanțe ia în calcul taxarea băuturilor răcoritoare proporțional cu cantitatea de zahăr pe care o conțin. Astfel, băuturile ce conțin între 5 și 8 grame de zahăr per 100 ml vor fi accizate cu 0.8 lei per litru. Cele care conțin peste 8 grame de zahăr per 100 ml vor fi accizate cu 1 leu.

Cel mai probabil, prețurile acestor băuturi răcoritoare vor crește, iar tu vei plăti mai mult pentru sucurile tale preferate. Se estimează că prețul va crește cu 1 lei pe litru, iar această măsură fiscală ar putea intra în vigoare chiar din septembrie 2019.

Directive ale Uniunii Europene impun și mărirea accizei pentru țigarete, iar de la 1 septembrie prețul acestora va crește din nou. Aceasta este tot o măsură pentru a descuraja fumatul, un obicei extrem de dăunător sănătății. Drept urmare, vei plăti mai mult pentru un pachet de țigarete.

Tot în acest sens, Franța are în plan să interzică fumatul în parcuri și alte zone publice, așa că dacă îți dorești să planifici o vacanță în următorii ani acolo, asigură-te că respecți toate regulile. Altfel, poți fi amendat de către autorități.