Cum poți efectua retrageri din ATM fără card?

Digitalizarea a avansat foarte mult în ultimii ani și ne-a oferit optimizare și confort în tot ce înseamnă viață socială. Diversificarea nevoilor economice și eficiența timpului au creat un proces financiar ce se dezvoltă continuu, ajungând astăzi până la posibilitatea de a efectua retrageri din ATM fără card.

Băncile ne-au arătat ce înseamnă viața fără cash prin diverse instrumente financiare, ne-au învățat să economisim și să ne exploatăm resursele monetare cu ajutorul lor, iar tehnologia ne ajută să accesăm rapid toate aceste lucruri.

Cum poți efectua retrageri din ATM fără card?

Ritmul în care a avansat digitalizarea în ultimii ani ne-a transformat într-o componentă importantă a evoluției financiare, deoarece ne-am adaptat la tot ce a oferit piața, iar acum lucrurile se întâmplă în funcție de comportamentul și de reacțiile noastre.

Efectele pozitive generate de relațiile cu băncile se observă astăzi în portofolii de produse generoase, în servicii și facilități personalizate. Cu ajutorul unui smartphone, banca este cea care vine la noi și ne oferă acces instant la informații actualizate despre economiile proprii.

Iar astăzi avem posibilitatea de a efectua retrageri din ATM fără card, serviciu oferit momentan de ING Bank și de Banca Transilvania. Cum poți face asta?

  • În primul rând trebuie să fii clientul uneia dintre cele două menționate mai sus: ING Bank sau Banca Transilvania.
  • Retragerile fără card pot fi efectuate doar de la ATM-ul băncii de la care este emis cardul.
  • Trebuie să ai instalată pe telefon aplicația băncii (ambele bănci au aplicațiile disponibile pentru sistemele Android și IOS) și acces la internet.
  • După ce te loghezi în aplicație, va trebui să apropii telefonul de semnul contactless de pe bancomat, să urmezi pașii specifici pentru retragere, apoi să alegi opțiunea retragere fără card, urmând să primești pe telefon un cod valabil doar 15 minute.
  • Înainte de a intra în posesia banilor, vei primi un mesaj de informare pe telefon, util în cazul în care se încearcă vreo fraudă.
  • Cu ajutorul codului primit poți finaliza retragerea sumei de bani din ATM, fără a utiliza cardul sau codul PIN.
  • Limita pentru retrageri din ATM fără card este de maxim 500 lei/ zi și maxim 10.000 lei/ lună.

Pentru că ne-am educat un comportament eficient și practic pentru cumpărăturile online – urmărim ofertele, primim coduri de reducere în newslettere, pentru că încercăm lucruri și furnizori noi, pentru că evităm aglomerațiile, timpul pierdut la casă și în trafic, etc. băncile ne pregătesc constant servicii avansate și personalizate, care să țină pasul cu noi.

Fuga după ATM-uri, evidența comisioanelor aplicate la retrageri, insuficiența cash-ului în fiecare zi, drumurile către furnizorii de abonamente diverse pe care le avem fiecare pentru plata facturilor, toate aceste lucruri au fost înlocuite cu succes de plata cu cardul. Și am simțit cu toții o simplificare instantă a vieții. După care a urmat posibilitatea de a face transferuri direct din aplicațiile băncilor, posibilitatea de a efectua depuneri fără a utiliza cardul, iar acum putem să efectuăm chiar și retrageri de la ATM fără a utiliza cardul.

Care sunt avantajele dacă efectuezi retrageri din ATM fără card?

Un prim avantaj pe care îl ai atunci când efectuezi retrageri din ATM fără card este evitarea situațiilor în care banca îți poate reține cardul pentru introducerea eronata a PIN-ului după un număr de 3 încercări. Fie că ai mai multe carduri și poți încurca PIN-urile, fie tastezi rapid și greșit de mai multe ori sau fie ești doar neatent, după 3 încercări greșite de tastare a PIN-ului banca îți va reține cardul.

Un alt avantaj la retragerile din ATM fără card este faptul că nu trebuie să te mai îngrijorezi dacă îți uiți cardul sau portofelul acasă. În cazul în care nevoia ta financiară din momentul respectiv depășește limita de retragere de 500 lei probabil va trebui să iei în calcul un drum până acasă. Dar dacă nu, atunci retragerea de la ATM fără card te salvează.

De asemenea este soluția ideală (pe termen scurt) și pentru când îți rătăcești cardul sau ți-a expirat. Este foarte important să nu te bazezi pe retrageri din ATM fără card prea mult timp dacă motivul este unul dintre cele două menționate anterior. Dacă l-ai pierdut sau efectiv ai uitat unde l-ai pus, cel mai bine este să soliciți băncii un nou card; la fel și pentru situația în care ți-a expirat. Așa cum am spus mai sus, este o soluție avantajoasă pe termen scurt.

Care sunt dezavantajele în efectuarea retragerilor din ATM fără card?

Un prim dezavantaj al retragerilor fără card este limita maximă de 500 lei/ zi și 10.000 lei/ lună. Dar asta doar dacă acțiunile tale financiare depind de sume cash mai mari decât cele menționate.

Un alt dezavantaj ar fi accesul la internet și bateria telefonului, atunci când nu le ai. Dar asta doar dacă se întâmplă să nu fii atent la consumul bateriei, dacă ai un telefon care nu ține pasul cu activitatea ta online și dacă uiți să îți plătești abonamentul de telefonie mobilă.

Un al treilea dezavantaj poate fi lipsa unui ATM al băncii de care aparții în zona în care te afli, iar asta să îți încurce puțin planurile financiare de moment.

Dacă știi ce tip de cheltuitor ești îți poți alege un sistem prin care să te ții departe de tentațiile cumpărăturilor sau poate chiar să începi să economisești și să investești. Dar pentru asta este bine să fii la curent cu toate funcțiile și serviciile băncilor pentru a alege ce se potrivește câștigurilor și nevoilor tale financiare.