Ghid de supraviețuire (în relația) cu banca

Atunci când vorbim despre bănci, există multe persoane care sunt îngrijorate din tot felul de cauze. Acest lucru poate afecta relația client-bancă. Dar este posibil să ai nevoie, la un moment dat, de o interacțiune mai complexă cu banca decât faptul că îți administrează contul de salariu.

Așa că, pentru a fi sigur că alegi instituția bancară potrivită pentru tine, am alcătuit un ghid de supraviețuire în relația cu banca. Vei afla tot ce trebuie să știi înainte de a-ți alege partenerul financiar, dar și la ce să te aștepți apropo de situații neprevăzute, comisione și așa mai departe.

Ce trebuie să știi – ghid bancă

1. Taxe și comisioane

Una dintre cele mai mari îngrijorări ale clienților este legată de comisionele și taxele unei bănci, dar și faptul că acestea se pot schimba periodic, fără notificări prealabile.

Într-adevăr, băncile percept comisioane și taxe, ca una dintre sursele de venit, fiind o companie privată. Aceste taxe și comisione se pot aplica pentru o multitudine de servicii precum depunerea sau retragerea de numerar, transferul bancar, extrase de cont, administrarea unui cont și tot așa.

Cu toate acestea, cele mai utilizate comisione și taxe sunt comune tutror băncilor. Așa că, înainte de a-ți alege partenerul financiar, compară toate acestea între primele 10 bănci din România, dar nu numai, și vezi care ți se potrivește. Există bănci care nu percep comisioane pentru o multitudine de servicii, iar acest lucru va fi în avantajul tău.

2. Dobânzi

În general, dobânzile de care tu poți beneficia sunt acordate pentru conturi de economii. Cele pentru conturile curente sunt fie minime, fie zero. Așa că, pentru a beneficia pe deplin de dobânda la contul de economii, dar și de alte avantaje, verifică înainte ce au de oferit majoritatea băncilor.

3. Agenții, bancomate, sucursale

Este întotdeauna important ca banca pe care o alegi să aibă cât mai multe sucursale, bancomate sau agenții. Ori acestea să se afle în cele mai circulate zone, precum în centrul orașului, mall-uri etc. Acest lucru va facilia interacțiunea ta cu banca, iar în cazul în care nu folosești internet banking sau aplicațiile mobile, vei avea nevoie de bancomate în locurile ușor accesibile.

4. Alte servicii bancare

În funcție de serviciile bancare de care ai nevoie, este extrem de util să te documentezi și să compari ofertele mai multor bănci. În felul acesta ești sigur că vei beneficia de serviciile de care ai nevoie, la cele mai avantajoase prețuri.

5. Internet banking și aplicații mobile

Deși nu este acceptat de către toți utilizatorii băncilor, internet banking-ul are din ce în ce mai mult succes. Există în continuare persoane care se tem de furtul de identitate sau chiar a banilor din cont, dar trebuie să știi că atât internet banking-ul, cât și aplicațiile mobile folosesc sisteme avansate de securitate, cu multiple niveluri de criptare.

Cu toate acestea, serviciile de internet banking și aplicațiile bancare pentru mobil implică de cele mai multe ori costuri. Despre acestea trebuie să te documentezi înainte de a alege banca potrivită pentru tine.

Din fericire, băncile rămân competitive, ceea ce înseamnă că se vor întrece în a-ți oferi servicii de calitate, la costuri cât mai mici. Toate acestea reprezintă beneficii de care tu nu poți decât să te bucuri.