Cum accesezi fonduri europene pentru afacerea ta?

Ai o idee pentru o afacere, dar îți lipsește finanțarea? Există soluții care te pot ajuta să îți pui business-ul în aplicare fără să fii nevoit să apelezi la bănci. Atât statul român, cât și Uniunea Europeană oferă fonduri nerabursabile pentru afacerile mici și mijlocii, care sunt la început de drum sau nu.

Mai exact, UE oferă finanțare pentru o varietate de programe și proiecte, care vizează dezvoltarea urbană și regională, ocuparea forței de muncă, agricultura și dezvoltarea rurală și așa mai departe. Pe scurt, vei primi fonduri nerabursabile doar pentru anumite categorii de afaceri. Acestea trebuie să se încadreze în următoarele categorii:

• Agricultură și dezvoltare rurală
• Dezvoltare regională și urbană
• Ocuparea forței de muncă și incluziune socială
• Cercetare și inovare
• Ajutor umanitar
• Politici în domeniul maritim și al pescuitului

Ce trebuie să faci pentru a accesa fonduri europene?

În primul rând, trebuie să îți alegi programul potrivit pentru care să aplici. Apoi, trebuie să redactezi un proiect, conform cerințelor pe care le găsești în ghidul solicitantului. Comisia desemnată îți va analiza proiectul înainte de a fi aprobat, așa că fii sigur că ai urmat toți pașii ghidului cu strictețe.

Dacă proiectul tău este aprobat, următorul pas este primirea finanțării. Pare simplu? Ei bine, lucrurile chiar stau așa, doar că fiecare pas din acest proces prezintă propriile provocări. Iar sarcinile tale nu se opresc în momentul finanțării, ci continuă cu îndeplinirea condițiilor din proiect, pentru care s-a semnat contractul de finanțare. În caz contrat, fondurile vor fi stopate, iar tu te poți afla chiar în situația de a returna banii primiți.

Cine poate beneficia de fonduri europene?

• Întreprinderile mici și mijlocii
• Microîntreprinderile
• ONG-urile
• Fermierii
• Cercetătorii
• Tinerii – prin finanțări specifice adresate persoanelor fizice

Cum accesezi fonduri europene?

În momentul de față, ne aflăm în cadrul Programului Operațional Regional (POR) din perioada 2014-2020. Al doilea val de finanțări din acest an este denumit 2.1 A și se adresează microîntreprinderilor. Poți obține între 25.000 și 200.000 de euro pentru afacerea ta.

Perioada de înscriere a proiectelor este între 08.07.2019 și 08.11.2019, dar aceasta se poate schimba în funcție de cât de repede se consumă bugetul. Fondurile sunt destinate către 5 regiuni din țară, exclusiv pentru microîntreprinderi.

Găsește aici toate condițiile acestui al doilea val de finanțări, dar și ghidul solicitantului.

Trebuie să mai știi și că fondurile europene îți vor acoperi doar 90% din cheltuielile eligibile, restul de 10% va trebui să îl acoperi din surse proprii. Există și fonduri 100% nerabursabile, dar în majoritatea cazurilor va trebui să vii cu o contribuție proprie, chiar dacă un procent foarte mic. În plus, dacă ai avut investiții înaintea solicitării fondurilor europene, acestea nu vor fi acoperite.

Solicitarea efectivă a acestor fonduri se poate face fie la forurile regionale, fie la instituțiile statului care se ocupă cu acest lucru. În cazul finanțărilor 2.1 A, trebuie să te adresezi Ministerului Dezvoltării Regionale.

Toți participanții au șanse egale de obținere a finanțărilor, transparența și egalitatea de drepturi fiind printre principalele valori ale programului. Astfel, atât numele solicitanților cât și sumele pe care aceștia le primesc sunt informații publice, pe care le poți găsi pe website-ul Comisiei Europene.

Tot ce îți mai rămâne de făcut este să începi proiectul pentru solicitarea fondurilor europene!