5 moduri prin care poți să ai grijă de banii tăi

Toate obiectivele actuale și de viitor pe care ți le faci depind de cum îți administrezi cheltuielile și veniturile. Prioritizezi plăți, economisești bani, amâni alte planuri, dar ce faci când ai mai mult? Cum ai grijă de banii tăi atunci când reușești să pui deoparte din venitul tău lunar?

Este bine să știi ce tip de cheltuitor ești ca să îți poți anticipa comportamentul pentru atunci când vine momentul să îți reconfigurezi planurile financiare.

5 moduri prin care poți să ai grijă de banii tăi

Mai important decât efortul de a economisi bani este modul prin care poți să ai grijă de ei. Indiferent că asta înseamnă să îi consumi pe ce ai nevoie, să îi investești în ceva sau pur și simplu să continui să strângi pentru zilele negre.

Așa că ți-am pregătit 5 moduri prin care poți avea grijă de economiile tale:

  1. Investește-ți banii într-o afacere online, cu investiții minime și ușor de controlat, cu acțiuni viitoare ușor de reconfigurat și adaptat pieței. Să ai grijă de banii tăi înseamnă și să îi folosești pentru a-i multiplica, așa că poți începe să îți faci un plan, pornind de la o idee: ce ți-ar plăcea să faci. Afacerile online presupun mai puține resurse decât cele offline, așadar riscul este mai mic și la fel și bugetul.
  2. Alege un fond de investiții pentru viitorul banilor tăi. Astfel, împreună cu mai mulți investitori, cu ajutorul Societăților de administrare a investițiilor (SAI), îți poți multiplica banii prin investiții în instrumente potente financiar (cumpărând acțiuni ale companiilor, obligațiuni, titluri de stat, etc). Este o alegere foarte avantajoasă, plecând de la un aspect important: SAI pune la dispoziție echipă de specialiști și un portofoliu consistent cu experiență anterioară, așa că eforturile nu stau pe umerii tăi. Tot aici putem include și obligațiunile de stat, care reprezintă cea mai sigură modalitate de investiție, pentru încrederea și garanția de returnare a banilor pe care o oferă. Dacă nu te simți încă pregătit pentru o afacere proprie, dar simți nevoia totuși să faci ceva cu banii tăi, alege o colaborare financiară cu statul. Cine știe, poate îți deschide apetitul pentru a vinde ulterior obligațiunile la bursă.
  3. O altă soluție de a economisi și de a avea grijă de banii tăi o reprezintă depozitele bancare. Acestea sunt de diferite tipuri, dar fiecare dintre ele vine la pachet cu avantaje care te încurajează să îți securizezi într-un mod matur și modern banii. Iar dobânda pe care o oferă îți permite să îți crești economiile, fără prea mult stres și griji. Instituțiile bancare și-au dezvoltat portofoliul de produse tocmai pentru a ne educa financiar și pentru a scăpa de ‘’ținutul banilor la saltea’’, un mod mult mai vulnerabil de a ne consuma sau de a ne pierde economiile. Așa că poți considera banca un partener de încredere pentru grija față de banii tăi.
  4. Asigurarea de viață sau asigurarea privată de sănătate sunt două direcții de investiție foarte importante, utile și cu beneficii uriașe. Investițiile financiare nu sunt doar materiale, ele sunt menite să ofere la schimb un cumul de beneficii, avantaje și efecte care să îți îmbunătățească calitatea vieții și să îți ofere siguranță. Este un mod de a avea grijă de cei dragi ție, de realizările împreună cu ei și de planurile pe care vi le-ați făcut împreună, pe termen lung. Cu atât mai mult cu cât asigurările de viață se împart în 3 categorii cu efecte diferite: de protecție, de economisire și de investiție, așa că ai de unde alege pe interesul tău.
  5. Investițiile în imobiliare încă sunt la mare căutare, deoarece oferă ceva palpabil, care nu se devalorizează atât de ușor și de puternic (exceptând crizele financiare), cu ajutorul cărora poți produce ulterior alte venituri (ex. chirii). Chiar dacă nu deții suma de bani corespunzătoare unei investiții în imobiliare, poți opta pentru un credit ipotecar sau un alt produs bancar specific. Iar ulterior să oferi în chirie proprietatea respectivă, acțiune cu ajutorul căreia cel mai probabil îți vei putea plăti rata lunară, dar și economisirea unei diferențe de bani.

Un studiu recent despre comportamentul financiar al românilor ne arată foarte clar că jumătate dintre noi ar opta pentru depunerea unei sume lunare într-un cont, în timp ce puțin peste o treime ar prefera să păstreze banii în casă. Iar diferențele procentuale se duc către investiții în asigurări de viață și investiții la bursă.

Comportamentul preventiv face parte din maturitatea unei decizii, dar nu uita că băncile sunt un partener plin de resurse pentru dezvoltarea și siguranța noastră financiară.