Asigurarea de viață: ce este și care sunt beneficiile ei

Chiar dacă de cele mai multe ori ne gândim că nu are cum să ni se întâmple nouă, realitatea este că fiecare dintre noi suntem foarte vulnerabili în acest slalom al vieții. Iar grija pentru viitorul nostru și al celor dragi ar trebui să cuprindă această componentă importantă și anume asigurarea de viață.

Pentru foarte multe aspecte din viața noastră avem un plan B, reușim să preîntâmpinăm multe, să ne pregătim niște soluții și să ne asigurăm planurile pe care le facem, toate pe termen scurt. Dar viitorul tău și al celor dragi merită o securitate pe termen lung, de aceea este bine să iei în calcul o asigurare de viață.

Ce este asigurarea de viață?

Viitorul tău înseamnă să ai grijă de siguranța ta, a familiei tale și de rezultatul planurilor pe care le faceți împreună. Și pentru că multe aspecte nu pot fi anticipate, asigurarea de viață este răspunsul pentru protecția ta financiară sau a celor dragi. Pentru un exercițiu de imaginație, dacă mâine ai avea un accident mortal, ești sigur că ai tăi se vor descurca cu toate provocările financiare care rămân (rate la bancă, cheltuieli de întreținere, etc)?

Plecând de la forma ei simplă care are ca acoperire decesul, din orice cauză, asigurarea de viață a devenit un produs complex cu posibilitatea de a opta pentru clauze extra. De asemenea, în funcție de interesul tău, de riscurile la care te expui zilnic sau de planurile financiare pe care le ai peste 30 ani, poți opta pentru o variantă mai personalizată.

Asigurarea de viață se încheie pentru perioade cuprinse între 5 – 30 ani (sau mai mult), însă fără a depăși vârsta de 65 de ani a persoanei asigurate și împarte în trei categorii:

  • Asigurarea de viață cu efect de protecție ce include automat acoperirea pierderilor financiare produse de un eveniment nefericit (boală, invaliditate, deces). În cazul în care persoana asigurată se stinge din viaţă, familia acesteia va primi o sumă prestabilită în polița de asigurare (ex. la o asigurare pe 10 ani cu prima trimestrială de 38 euro, suma asigurată pe care o primește familia este de 30.000 euro). În cazul în care la sfârșitul perioadei contractuale a poliței decesul nu s-a produs, prima achitată nu are valoare de răscumpărare (banii nu se returnează).
  • Asigurarea de viață cu efect de economisire (asigurări mixte de viață) cuprinde, pe lângă partea de protecție, posibilitatea de a economisi. De exemplu, la vârsta majoratului, poți oferi copiilor accesul la învățământul superior prin acoperirea costurilor de studii. Sau, la sfârșitul perioade contractuale, poți primi suma asigurată și cea economisită din prima de asigurare.
  • Asigurarea de viață cu efect de investiție cuprinde, pe lângă partea de protecție, posibilitatea de a investi în achiziția unor unități de fond, diverse operațiuni de transfer și redirecționare în programele investionale disponibile, creșterea valorii contului de investiții sau protejarea împotriva inflației. Iar la sfârșitul contractului de asigurare, beneficiarul poate primi suma asigurată și valoarea contului de investiții.

Aceste trei categorii de asigurări de viață au fost dezvoltate și divizate în variante care să corespundă stilurilor de viață pe care le avem acum (mixtă, de studii, de zestre, etc). De aceea, ideal este să discuți cu un consultant în asigurări pentru încheierea unei asigurări care să ți se potrivească ție.

Care sunt beneficiile asigurării de viață

Principalul nostru obiectiv în viață este să oferim familiei siguranță și protecție, iar cu asigurarea de viață acest lucru poate fi posibil chiar și atunci când nu mai suntem alături de ei. Siguranţa familiei este principalul scop și efect al unei asigurări de viață, deoarece (în funcție de clauzele pe care le cuprinde) preia cheltuielile funerare, oferă familiei suma asigurată și poate închide chiar și creditele active ale asiguratului. Astfel încât familia să nu întâmpine greutăți financiare.

Accesarea unor oportunități de viitor de către copii reprezintă liniștea zilei de mâine. Cine știe cât de mult îți vei permite să investești în educația copiilor tăi sau care va fi situația financiară a familiei astfel încât să le poți oferi acces la învățământul superior? Cu o asigurare de viață te poți concentra mai mult la viața prezentă a copiilor și să le oferi ceea ce își doresc sau au nevoie acum, știind că educația lor este deja asigurată.

Posibilitatea de a economisi și de a investi îți fac deja bătrânețea mai ușoară. În timp ce te bucuri de timpul petrecut alături de familie, ai câțiva ani la dispoziție să alegi ce o să faci cu banii economisiți atunci când nu vei mai munci: o mică afacere, o călătorie lungă prin lume, mașina la care ai visat în tinerețe, etc.

Pe lângă toate cele enumerate anterior, asigurarea de viață îți educă un comportament preventiv și economic. Astfel, vei învăța să acorzi atenția și grija pe care o merită sănătatea ta, dar și venitul lunar al familiei. Prioritizarea nevoilor în viață este parte integrată în procesul tău de maturizare, dar și al familiei tale. Nu uita că ești principalul model al copiilor tăi și în mod cert îți dorești ca și ei să ofere la rândul lor siguranță familiei.