5 lucruri gratuite pe care le poți face în orașul tău

Indiferent că sunt zilele dinainte de salariu, perioada de după vacanță sau doar plictiseala de monotonia weekend-ului, fiecare dintre situațiile acestea pot fi înlocuite cu diverse lucruri gratuite pe care le poți face în orașul tău.

Lipsa unui buget pentru timpul liber poate fi un foarte bun stimulent pentru găsirea unor activități noi, distractive, educative sau interesante. Te lăsăm pe tine să alegi cum vrei să fie ele din lista cu cele 5 lucruri gratuite pe care ți-am pregătit-o.

5 lucruri gratuite pe care le poți face în orașul tău

Umplerea timpului liber cu un buget redus poate deveni o misiune interesantă care să îți aducă multe beneficii personale: activități sau prieteni noi, dezvoltare socială și personală, etc. Nimănui nu îi place să rămână fără bani, dar dacă o privești ca pe o situație în care îți propui de fapt să nu-ți cheltui resursele financiare, devine interesantă lista noastră de lucruri gratuite pe care să le faci în orașul tău.

1. Picnic

Vara, seara pe răcoare, toamna într-un peisaj mirific, iarna-n alb cu aburii unui ceai la termos…nici măcar nu ai nevoie de un anumit anotimp pentru un picnic. Doar alege-ți o zonă care îți place în orașul tău, pregătește-ți acasă niște bunătăți, ia o pătură cu tine și oferă-ți o zi în natura urbană. Amintește-ți de copilărie, ia pe cineva drag cu tine și stați la povești lungi cu vin sau doar relaxează-te în soarele amiezii dintr-un sfârșit de săptămână, gratuit.

2. Plimbat cu bicicleta

Scoate-ți bicicleta din balcon sau împrumută una de la un prieten și creează-ți propriul tur, unul nou de fiecare dată. Stabilește-ți diverse trasee în oraș sau în afara lui, alege-ți ore diferite de fiecare dată și cunoaște-ți propriul oraș. Vei fi surprins să afli câte străzi nu ai vizitat încă, să cunoști liniștea orașului dimineața devreme sau să fredonezi piesele tale preferate în liniștea serii sau a după-amiezii. Ia-ți căștile cu tine, bicicleta bineînțeles și toată energia pentru că te așteaptă o plimbare lungă și gratuită în orașul tău.

3. Antrenament sau participare la maratoane

Știm cu toții cât de important este sportul, cu toate că prea puțini îl practicăm. Încearcă să amâni scuzele și să te bucuri de un lucru foarte benefic și gratuit pe care îl poți face. Chiar dacă în orașul tău nu se organizează maratoane, asta nu înseamnă că nu te poți antrena, ca apoi să participi. Alege-ți un eveniment la care să te înscrii și fă-ți un plan: distanțe pe care să le alergi, km pe care să îi depășești, viteze pe care să le crești, etc. Și dacă participarea la evenimente de profil nu este pentru tine, poți să te bucuri doar de sesiunile de alergat și de antrenamentele pe care ți le poți stabili singur, care cu siguranță îți vor ocupa constructiv și gratuit timpul liber.

4. Bibliotecă sau librărie

Cărțile sunt plăcerea cititorului de a evada în alte povești și realități. Mai ales când o faci într-un context aparte. Ai un Cărturești în orașul tău? Sau o bibliotecă centrală? Atunci ai planuri pentru fiecare weekend, cât timp dorești tu. Fii un clasic și mergi în mirosul paginilor scrise cu realități curioase; cu siguranță nu vei regreta. Viața noastră actuală plină de resurse de tot felul ne face să ne pierde din concentrare și să fim un critic al timpului pierdut atunci când pagina de căutare pe Google se înacarcă greu, când stăm prea mult la rand la cafenea, etc. Doar imaginează-ți o zi în liniștea unei săli de lectură dintr-o bibliotecă cu acces la informații pe care nici nu ai ști să le cauți singur. Iar dacă spui că nu îți place să citești, încearcă să înveți să îți placă. Viața este o educare continuă, iar în cazul de față și gratuită.

5. Voluntariat

Te-ai gândit vreodată câți oameni au nevoie de tine sau de timpul tău? Implică-te în proiecte din comunitate, fii parte din asociații, ONG-uri care îți aduc experiențe noi, beneficii personale, conexiuni cu alți oameni de la care poți afla chestii noi. Poți căuta chiar și proiecte care sunt în alte părți ale țării sau ale lumii, însă implicarea ta să presupună acțiuni pe care să le faci de acasă, din propriul oraș. Ai fi surprins să știi cât de mult îi putem ajuta pe alții sau chiar mediul în care trăim, de la distanță și gratuit. Dar te lăsăm pe tine să afli.

Cele 5 lucruri gratuite pe care le poți face în orașul tău sunt doar câteva dintr-o listă lungă pe care și tu o poți completa dacă vrei. Vizite la muzee cu intrare liberă, plimbare în oraș pentru arta urbană sau construcții vechi, istoria orașului (poate chiar realizarea de fotografii sau a unui documentar despre oraș), participarea la festivaluri în aer liber, să înveți o limbă străină acasă, toate acestea pot fi parte din lista cea lungă și instrumente calitative pentru dezvoltarea ta profesională și personală. Trebuie doar să alegi cu ce începi să faci gratuit în orașul tău.