Tot ce trebuie să știi despre liberalizarea pieței de energie electrică și schimbarea furnizorului

Probabil ai auzit de liberalizarea pieței de energie electrică, dar știi exact ce beneficii îți va aduce sau ce ai de făcut în această situație? Descoperă în articol tot ce trebuie să știi despre schimbarea furnizorului de energie electrică!

Liberalizarea pieței de energie electrică

contoare curent electricÎncepând cu 1 ianuarie 2021, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu mai reglementează prețurile pentru furnizarea energiei electrice către consumatorii casnici. Asta înseamnă că piața energiei electrice din România devine una concurențială, iar diferite companii vor concura pentru a-ți oferi oferte cât mai competitive.

Cu toate acestea, exista posibilitatea de a încheia un contract de energie electrică cu un furnizor de pe piața liberă și înainte de 1 ianuarie 2021, diferența este aceea că acum prețul energiei electrice nu mai este reglementat de o autoritate centrală a statului.

Așa că, dacă nu aveai un contract încheiat cu un furnizor de pe piața liberă a energiei electrice până la 1 ianuarie 2021, acum ai aceste opțiuni:

  1. Poți schimba furnizorul de energie electrică
  2. Poți colabora în continuare cu furnizorul de energie electrică cu care ai contractul în curs

Cum poți schimba furnizorul de energie electrică?

Poți schimba furnizorul de energie electrică gratuit, fătă a fi nevoie de modificări tehnice. Tot ce trebuie să faci este să te informezi și să alegi cea mai bună ofertă pentru nevoile tale, dar ține minte că poți primi o reducere pentru noul contract de la furnizorul actual doar până la 30 iunie 2021.

Dacă nu ai primit până acum, vei primi în cutia poștală un formular trimis de către furnizorul actual de energie electrică. În acest formular vei găsi oferta pe care acesta o are pentru piața liberă. Dacă îți dorești să păstrezi actualul furnizor de energie electrică, tot ce trebuie să faci este să completezi formularul și să îl trimiți către furnizor, contractul de energie electrică se va prelungi automat conform opțiunilor pe care le-ai bifat în acest formular.

Ce se întâmplă dacă nu schimbi furnizorul de energie electrică?

Dacă nu schimbi furnizorul de energie electrică până la 30 iunie 2021, nu vei fi deconectat. Ți se va furniza în continuare energie electrică de către furnizorul cu care ai contractul în curs, iar lunar ți se va factura energie electrică la prețul egal cu preṭul din oferta universală în vigoare, începând cu data de 1 iulie 2021.

Ce mai trebuie să știi este că îți poți schimba oricând furnizorul de energie electrică, chiar și după data de 30 iunie 2021. Dacă îți dorești să faci acest lucru, trebuie să anunți furnizorul. Apoi, ai dreptul să faci această schimbare în 21 de zile calendaristice de la data solicitării.

Beneficiile liberalizării pieței de energie electrică

Liberalizarea pieței de energie electrică din România înseamnă că acest sector nu se mai află sub controlul instituțiilor statului. Drept urmare, companiile care activează în acest sector se vor întrece pentru a-ți oferi servicii cât mai competitive și astfel te vei bucura atât de o gamă variată de furnizori, cât și de prețuri competitive.

Chiar dacă autoritățile statului nu mai reglementează piața de energie electrică, rețeaua electrică rămâne aceeași, sub autoritatea statului. Asta înseamnă că furnizorii doar vor transmite curent electric către tine, fără a fi nevoie să facă modificări tehnice (nu va fi nevoie să te deconectezi sau să te reconectezi).

Un alt beneficiu pe care liberalizarea pieței de energie electrică îl are este faptul că poți negocia termenii contractului cu furnizorul de energie electrică, iar aici ne referim la preț, durata contractului etc.

În concluzie, liberalizarea pieței de energie electrică îți oferă mai multă libertate, așa cum se întâmplă și în cazul altor piețe liberalizate, precum cea de asigurări de viață. Acum poți alege dintr-o mulțime de furnizori, poți încheia un contract la prețuri mai competitive, poți schimba oricând furnizorul cu un altul și poți negocia termenii contractului.