Băncile digitale, sau băncile online, sunt instituțiile bancare care s-au dezvoltat în special în ultimii ani pentru a acoperi nevoia de produse și servicii bancare online.
Acestea au schimbat modul financiar de operare al băncilor tradiționale oferind o mulțime de beneficii utilizatorilor, beneficii care decurg întocmai din modul lor de operare.
În ultimii ani, băncile digitale s-au bucurat de o popularitate în creștere, iar acest lucru a putut fi observat și în România. Iată de ce.
Beneficiile băncilor digitale
Băncile 100% online au costuri operaționale reduse comparativ cu cele tradiționale. Acestea nu au birouri fizice, iar lipsa acestor costuri s-a tradus în reducerea costurilor pentru utilizatori.
De asemenea, băncile digitale sunt accesibile oricui, utilizatorii putând să-și deschidă conturi online, fără a fi nevoie de prezența fizică în sucursală. În plus, conturile deschise la băncile online sunt de regulă transfrontaliere.
Așadar, serviciile și produsele pe care le oferă sunt accesibile rapid, de oriunde în lume.
Un alt beneficiu al băncilor digitale este faptul că, în general, folosesc un limbaj ușor de înțeles pentru public, pentru ca utilizatorilor să le fie mai ușor să înțeleagă produsele și serviciile pe care le oferă.
De asemenea, pentru că de regulă conturile pe care le oferă sunt transfrontaliere, băncile online facilitează plățile și transferurile internaționale și oferă cursuri valutare avantajoase.
Dezavantajele băncilor digitale
Băncile digitale nu au sucursale, ceea ce înseamnă că nu sunt potrivite pentru cei care își doresc să își desfășoare activitățile financiare în cadrul sediilor fizice, asistați de un consultant.
De asemenea, acestea au în general un portofoliu de produse și servicii bancare mai redus comparativ cu băncile tradiționale.
Topul băncilor digitale din România și beneficiile lor
Am alcătuit topul celor mai apreciate bănci online din România și beneficiile specifice ale fiecăreia:
- Wise – cea mai bună soluție atunci când faci tranzacții în mai multe monede
- Orange Money – prezintă mai multe beneficii dacă ești și client Orange
- Revolut – una dintre cele mai cunoscute bănci digitale din lume, oferă schimburi valutare avantajoase
- Nuri – una dintre cele mai avantajoase bănci digitale din uniunea Europeană, nu percepe taxe pentru operațiunile de zi cu zi
- Monese – oferă un proces foarte simplu de deschidere a unui cont
- Bunq – are un sistem securizat de ultimă generație, promovează reducerea amprentei de carbon a utilizatorilor săi
- Nivelul de adopție al serviciilor bancare digitale din România
În ceea ce privește nivelul de adopție al serviciilor bancare digitale, România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană.
Un studiu Eurostat arată că doar 8% dintre români utilizează serviciile de internet banking. Media la nivelul UE este de 58%.
În ultimii ani băncile din România au dezvoltat produse și servicii digitale pentru utilizatorii români care își doresc să le utilizeze, precum internet banking, aplicații mobile, carduri digitale sau schimburi valutare online.
Însă, băncile din România trebuie să mențină un echilibru între digitalizarea produselor și serviciilor pentru clienții digitali și menținerea unei rețele de sucursale care să deservească restul clienților din țară.