Studiu: top domenii în care să îți plasezi banii la Bursa de Valori București

Sursa foto: pexels.com

MIA Marketing și Cornerstone Communications au realizat un studiu de piață în cadrul căruia au participat investitori la Bursa de Valori București. În cadrul studiului, participanții au fost întrebați care sunt principalele domenii în care investesc pentru a avea cele mai bune câștiguri.

În total, 177 de persoane au participat la studiul despre investiții la bursă, realizat de MIA Marketing și Cornerstone Communications. Printre aceștia s-au numărat investitori de retail, toți având capital investit la BVB.

Respondenții au fost selectați din trei categorii de vârstă: 77 dintre aceștia aveau între 18 și 35 de ani, 61 dintre ei aveau între 36 și 45 de ani și 39 dintre ei aveau peste 45 de ani.

Majoritatea respondenților au studii superioare (88%), ocupațiile acestora variind de la angajați cu normă întreagă la antreprenori, liberi profesioniști și studenți.

Care sunt sectoarele în care să îți plasezi banii la BVB?

Respondenții studiului, investitori la Bursa de Valori București, și-au plasat banii în sectoare diverse, cel mai căutat fiind cel al energiei / utilităților (68,9%). Următorul sector preferat este cel de IT&C, ales de 63,8% dintre respondenți, urmat de cel financiar-bancar, ales de 58,2%.

Însă investitorii la BVB s-au orientat și către alte sectoare, precum cel al imobiliarelor, al serviciilor medicale și al agriculturii.

Cele mai puțin căutate sectoare pentru investiții sunt comerțul, farmaceuticele, producția industrială și construcțiile și transportul.

Care sunt tipurile de acțiuni pentru care să optezi la BVB ?

Majoritatea investitorilor participanți la studiu (44,6%) au spus că au preferat în egală măsură acțiunile cu potențial ridicat de creștere și cele care asigură dividende. Însă, când trebuie să aleagă doar una dintre acestea două, investitorii preferă acțiunile cu potențial ridicat de creștere (40,7%).

Ce să alegi dintre plasamente private și oferte publice inițiale?

Investitorii participanți la studiu au declarat că în ultimii doi ani au participat la două plasamente private sau oferte publice inițiale (IPO) (22,6%). Doar 10,2% au investit în 5 sau mai multe plasamente private sau IPO-uri.

Cât de mult timp ar trebui să deții o acțiune la BVB?

Cei mai mulți dintre investitorii intervievați (60%) au spus că dețin o acțiune în portofoliu aproximativ 12 luni. Jumătate dintre aceștia aleg să dețină o acțiune timp de maxim 6 luni.

Pe de altă parte, 16,9% dintre respondenții la studiu au spus că investesc la Bursa de Valori București pe o perioadă de 1-2 ani, iar 23,2% preferă investițiile pe termen mediu și lung, deci păstrează o acțiune timp de peste doi ani.

Studiul complet poate fi consultat aici.