10 mituri despre investițiile la bursă

Sursa foto: pexels.com

Cu siguranță ai auzit o mulțime de povești despre investițiile la bursă și despre cum acestea te pot îmbogăți peste noapte. Însă aceste povești, de multe ori exagerate, au scăzut de-a lungul timpului încrederea oamenilor în investițiile la bursă.

Spunem acest lucru deoarece investițiile la bursă trebuie înțelese în deplinătate, fiind în esență o modalitate de a investi cu succes, în anumite condiții.

De aceea am ales să dezbatem foarte scurt cele mai întâlnite 10 mituri despre investițiile la bursă.

Mitul 1 – Investițiile la bursă sunt un joc de noroc

Un investitor care alege să își adauge în portofoliu una sau mai multe investiții la bursă nu face acest lucru fără a-și documenta riguros decizia. De aceea, investițiile pe piața de capital au în spate o mulțime de date privind evoluția anterioară a pieței, evenimentele care pot influența fluctuațiile, deciziile de business ale marilor jucători din piața și așa mai departe.

Mitul 2 – Unele investiții la bursă sunt prea frumoase ca să fie adevărate

Precum în orice alt domeniu, dacă un investitor nu are cunoștințele necesare pentru a intra pe piața de capital este recomandat să mai aștepte.

Investitorul trebuie să se documenteze înainte pentru a înțelege mecanismele investițiilor la bursă.

Astfel, un investitor informat va putea recunoaște semnele unei posibile fraude financiare, numită schema Ponzi. Printre aceste semne menționăm o strategie de investiție neclară, randamente foarte mari comparativ cu istoricul și piața și un consultant care deține custodia activelor.

Mitul 3 – Trebuie să investești doar în acțiuni cu dividende mari

Investitorii ar trebui să fie interesați de randamentul total, care implică aprecierea prețului acțiunilor, cât și dividendele.

Degeaba investitorul alege să achiziționeze acțiuni la o companie care oferă un procent mai mare de dividende dacă prețul unei acțiuni este mic.

Mitul 4 – Îți poți conserva capitalul și să ai și câștig

Pentru a conserva capitalul ca investitor ar însemna ca volatilitatea pieței să nu existe, iar acest lucru este imposibil. În schimb, se poate diversifica portofoliul astfel încât ceea ce se poate pierde din unele investiții să fie compensat cu câștigul din altele.

Mitul 5 – Este indicat să investești în acțiuni la companii mici

Poate fi tentant pentru un investitor să achiziționeze acțiuni la o companie mică în perspectiva în care acestea își vor mări substanțial valoarea pe măsură ce compania se dezvoltă. Însă realitatea este că cererea și oferta vor dicta întotdeauna volatilitatea pieței și cele menționate nu reprezintă o regulă.

Mitul 6 – Este indicat să investești în obligațiuni și nu în acțiuni

Obligațiunile au un randament predictibil, însă acesta este unul scăzut comparativ cu randamentul potențial al acțiunilor. Totul depinde de cum alege investitorul să-și gestioneze capitalul. Experții recomandă diversificarea investițiilor la bursă astfel încât să le includă pe ambele.

Mitul 7- Ordinul Stop-Loss oprește pierderile

Ordinul Stop-Loss se referă la setarea unei limite inferioare de preț la care să se vândă acțiunile. Însă acest lucru nu înseamnă că pierderile vor fi oprite deoarece în zilele următoare acțiunile pot înregistra aprecieri, iar vânzarea lor la prețuri mici va însemna o pierdere per total.

Mitul 8 – Numărul de acțiuni trebuie calculat în funcție de vârstă

Există o modalitate greșită de a calcula numărul de acțiuni pe care un investitor trebuie să le aibă: scăzându-și vârsta din 100. Experții sugerează alocarea capitalului în funcție de obiectivele fiecărui investitor.

Mitul 9 – Dolarul influențează prețul acțiunilor

Monedele nu sunt active, ci mărfuri. Și chiar dacă deprecierea dolarului atrage după sine importuri mai scumpe, prețul acțiunilor este rareori influențat de cursul acestuia.

Mitul 10 – Volatilitatea este cel mai mare risc

Volatilitatea este unul dintre cele mai cunoscute riscuri ale investițiilor la bursă, însă nu este singurul și nici cel mare mare – cel mai mare risc al unui investitor depinde doar de portofoliul ales. Și investitorii în obligațiuni au riscuri, precum riscul falimentului sau al ratei de dobândă.