Trucuri pentru a evita cheltuielile din impuls

Sursa foto: pexels.com

Cu toții am realizat, la un moment dat, cheltuieli din impuls. Fie că a fost vorba despre un gadget, o piesă vestimentară sau o achiziție mai substanțială, precum un automobil, aceste cheltuieli din impuls au afectat bugetul lunar și poate cel setat pe o perioadă mai lungă de timp.

Astfel, ne-am găsit în situația de a reduce alte cheltuieli pentru a compensa. Însă acest lucru poate duce la un dezechilibru al bugetului nostru pe termen scurt, mediu sau chiar lung.

Și chiar dacă ne putem planifica un buget de rezervă, destinat exclusiv cheltuielilor din impuls, neplanificate, este important să știm că există și câteva trucuri de care ne putem folosi pentru a reduce acest risc.

Aceste trucuri pentru economisire sunt benefice în special în cazul în care veniturile nu ne permit luxul setării unui buget de rezervă pentru cheltuielile din impuls.

Trucul numărul 1 – Folosește „regula de 30 de zile”

Cu toții am experimentat senzația găsirii unui lucru de la care nu ne mai putem lua gândul. De cele mai multe ori, oamenii cedează în fața acestui gând și astfel fac cheltuieli din impuls.

Însă regula de 30 de zile este o metodă eficientă care ne ajută să ne convingem dacă avem cu adevărat nevoie de acel lucru sau este doar o dorință de moment.

Trucul este să notezi pe o foaie de hârtie sau într-un device numele și prețul produsului, precum și magazinul unde l-ai găsit. Ai grijă ca aceste informații să le ai mereu la vedere, iar dacă după 30 de zile încă îți mai dorești acel lucru, abia atunci poți lua în considerare să-l cumperi.

Trucul numărul 2 – Calculează prețul produsului în ore de lucru

O altă metodă de a ne da seama dacă un lucru merită achiziționat sau nu este aceea de a calcula câte ore trebuie să muncim pentru acel lucru.

Calculul este simplu: trebuie să știm cât câștigăm pe oră și să împărțim prețul produsului la salariul pe oră. Astfel ne dăm seama câte ore trebuie să muncim pentru a putea cumpăra acel lucru.

Acest truc este eficient în special în cazul produselor cu prețuri mai mari.

Trucul numărul 3 – Folosește “regula celor 4 întrebări”

Acest truc poate fi folosit pentru a calcula decizia de cumpărare a oricărui lucru, indiferent de valoarea lui. Astfel, înainte de orice achiziție, este util să ne punem câteva întrebări pentru a decide dacă achiziția este decizia corectă.

Aceste întrebări sunt:

  • Dacă achiziționez acest lucru, îmi va îmbunătăți viața într-un mod notabil?
  • Mă va duce această achiziție mai aproape de unul dintre obiectivele mele de viață?
  • Achiziția acestui lucru mă va ajuta să-mi simplific viața?
  • Dacă achiziționez acest lucru, mă va face să mă simt mai bine?

Dacă răspunsurile sincere și obiective la aceste întrebări sunt afirmative, atunci achiziția poate fi realizată. În caz contrar, cumpărarea acelui lucru nu va fi decât una din impuls, care ne va dezechilibra bugetul.