Amânarea ratelor la bancă în 2022

Creșterea generalizată a prețurilor (inflația), creșterea costurilor pentru energie și a dobânzilor a creat o presiune majoră în piață, atât asupra cetățenilor, cât și asupra companiilor care activează în România.

Pentru a diminua această presiune coaliția de guvernare a luat decizia de a oferi posibilitatea cetățenilor și companiilor să-și amâne ratele la bancă, în cazul în care se confruntă cu dificultăți financiare. Această măsură nu este o premieră, ci a mai fost abordată în timpul pandemiei de COVID-19.

Este posibilitatea de a amâna ratele la bancă în 2022 o decizie bună?

Economiștii avertizează în legătură cu amânarea ratelor la bancă în 2022
Chiar dacă această măsură a mai fost implementată și în perioada pandemiei de coronavirus, de această dată contextul este diferit.

Măsura face parte din pachetul numit „Sprijin pentru România”, iar acum nu este clar dacă guvernanții au ajuns la un acord cu Autoritatea Europeană Bancară pentru a face acest lucru, așa cum a fost nevoie în cei doi ani de pandemie.

Conform datelor Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), peste 708.000 de români au solicitat amânarea ratelor bancare în 2020 și în primele 3 luni din anul 2021.

Însă economiștii consideră că amânarea ratelor la creditele bancare acum, într-o perioadă în care inflația este deja mare, și în creștere, va înrăutăți situația economică din țară.

Explicația este simplă: banii destinați plății ratelor bancare vor fi introduși în piață, vor fi folosiți pentru achiziționarea de bunuri, ceea ce va determina o creștere și mai mare a inflației, precum și a dobânzilor. Iar în final, ratele amânate vor fi achitate la dobânzi și mai mari.

De aceea, recomandarea acestora este ca cei care își permit să plătească în continuare ratele la credite să facă acest lucru.

Măsurile fiscale anunțate vor intra în vigoare de la 1 iulie

Măsurile anunțate de coaliția de guvernare sunt programate să intre în vigoare la 1 iulie 2022. Pe lângă posibilitatea amânării ratelor la bancă pe o perioadă maximă de 9 luni, regăsim și acordarea de sprijine financiare pentru categoriile vulnerabile, precum pensionarii.

De asemenea, Guvernul se angajează să reducă cheltuielile bugetare cu 10%, excepție făcând cele destinate plății salariilor, investițiilor, asistenței sociale și pensiilor.

În plus, Guvernul dorește creșterea colectării veniturilor la bugetul de stat.

Această măsură va fi sprijinită de strategii și acțiuni menite să încurajeze colectarea taxelor și descurajarea evaziunii fiscale.

Accelerarea absorbției fondurilor europene este o altă direcție propusă pentru eficientizarea economiei țării.