Inflația din zona euro atinge un nou record

În România inflația a crescut în 2022 la un nivel ridicat, însă acest fenomen a fost anticipat de către analiști ca urmare a pandemiei de COVID-19 și a creșterea prețului pentru energie. Așa cum am detaliat în articolul dedicat, inflația sau creșterea generalizată a prețurilor afectează puterea de cumpărare a populației.

Creșterea inflației este în 2022 un fenomen generalizat pentru că întreaga planetă a fost afectată de epidemia de coronavirus. De aceea, ceea ce se întâmplă din punct de vedere economic în țara noastră poate fi observat și în afara granițelor, precum în zona euro.

Inflația în zona euro atinge 5,8% în februarie 2022

În zona euro inflația este calculată în fiecare țară din această regiune conform indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC). Mai exact, Banca Centrală Europeană colaborează cu Eurostat a calcula în fiecare lună prețurile din toate țările din zona euro.

Sunt luate în calcul aproape 2 milioane de prețuri en-gros, en-detail și online din sute de mii de magazine aflate în câteva mii de localități din țările care se află în zona euro.

În ianuarie 2022 inflația din zona euro a depășit previziunile analiștilor, atingând pragul de 5,1%. Astfel, Banca Centrală Europeană este nevoită să răspundă cu o politică monetară mai strictă pentru a se putea apropia de obiectivul țintă de 2%.

Însă luna februarie 2022 a însemnat o nouă creștere a inflației în zona euro față de anul precedent, dar și față de luna precedentă. Potrivit Oficiului European de Statistică (Eurostat), inflația în zona euro a crescut în februarie 2022 până la 5,8%.

Acest nivel record depășește din nou estimările analiștilor economici, însă fenomenul se explică în principal prin majorarea prețurilor la energie în toată Europa.

Prețul energiei a început să crească constant încă de la finalul anului 2021, în 2022 înregistrând o majorare cu două cifre. Acest lucru a cauzat scumpiri în lanț, astfel că prețul serviciilor a crescut cu 2,5%, cel al bunurilor industriale cu 3%, iar cel al alimentelor cu 4%, conform Digi24.

Este așteptat ca inflația în zona euro să continue să crească

Pe fondul conflictului armat din Ucraina, prețul energiei va continua să crească. Acest lucru va atrage după sine scumpirea serviciilor și a tuturor bunurilor de consum, drept urmare inflația în zona euro va continua să crească.

În încercarea de a limita efectele negative ale scumpirilor asupra populației, Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a hotărât să mențină dobânda de referință la cel mai redus nivel de până acum. Această decizie va rămâne valabilă cel puțin până la următoarea reuniune a Băncii Centrale Europene, în martie 2022.

Pe de altă parte, datele Eurostat arată că inflația de bază (calculată după eliminarea prețurilor pentru bunurile volatile) și-a încetinit avântul, rămânând la indicele de 2,9% în februarie.