Cum să-ți organizezi bugetul după regula 50-30-20

Sursa foto: pexels.com

Fiecare dintre noi s-a gândit la un moment dat să își organizeze bugetul cât mai bine, fie că scopul a fost acela de a economisi, de a strânge bani pentru investiții sau de a achiziționa un produs cu o valoare mai mare, precum un automobil.

Există o mulțime de metode prin care îți poți organiza bugetul, însă una dintre cele mai eficiente este cea care urmează regula 50-30-20.

Ce este regula 50-30-20?

Regula 50-30-20 a fost abordată pentru prima dată de către autoarele Elizabeth Warren și Amelia Warren Tyagi în cartea All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan.

Autoarele au identificat această regulă după care îți poți împărți veniturile nete în trei categorii distincte pentru a fi mai ușor de monitorizat.

Așadar, cel mai important procent, de 50%, trebuie alocat către cheltuielile obligatorii din fiecare lună. Acestea pot include plata ratelor bancare, plata chiriei, plata facturilor la utilități, plata abonamentelor absolut necesare precum cele aferente transportului în comun, plata asigurărilor private de sănătate, coșul minim de cumpărături alimentare și cheltuielile obligatorii cu îngrijirea copiilor.

Procentul de 30% din venituri trebuie alocat către cheltuielile neesențiale, precum abonamente la platforme de streaming, abonamente costisitoare de telefonie mobilă, ieșiri la masă în oraș, cumpărături de haine sau gadget-uri.

Ultima categorie și cea mai redusă este reprezentată de procentul de 20%. Acesta rămâne a fi alocat pentru economii sau plata anticipată a datoriilor, precum descoperiri de carduri, carduri de credit, împrumuturi pentru studii.

De ce funcționează regula 50-30-20 în organizarea bugetului?

Principiul de bază al acestei reguli este simplitatea. Împărțind veniturile după metoda 50-30-20 oricine își poate organiza eficient bugetul astfel încât să își acopere cheltuielile lunare obligatorii, cheltuielile neesențiale și să returneze anticipat datoriile sau să economisească banii rămași.

Când nu funcționează regula 50-30-20?

Există situații în care regula 50-30-20 nu poate fi aplicată, iar cele mai frecvente sunt acelea în care veniturile sunt foarte scăzute, cheltuielile obligatorii acoperind cel mai mare procent din buget, precum și situațiile în care oamenii locuiesc în regiuni în care cheltuielile cu locuința sunt ridicate (cum ar fi costurile pentru chirii).

De asemenea, în situațiile în care inflația cunoaște o creștere record, ce poate depăși și 10 procente, chiar și cei care dispun de venituri medii se pot confrunta cu imposibilitatea de a respecta regula 50-30-20 de organizare a bugetului. În acest caz, disproporția rezultă din majorarea procentului de 50% alocat cheltuielilor obligatorii lunare.

Cum poți profita la maxim de avantajele regulii 50-30-20 ?

Organizarea bugetului după regula 50-30-20 nu se va aplica în mod exact de către toți oamenii, și nici nu trebuie. Dacă veniturile tale nu îți oferă posibilitatea de a-ți împărți banii în exact aceste procente, atunci o poți folosi pentru a vedea dacă nu cumva cheltui mai mult decât trebuie pe lucruri neesențiale.

De exemplu, dacă cheltuielile neesențiale depășesc procentul de 30% din veniturile tale lunare, atunci te poți gândi la ce poți renunța pentru a economisi.

În final, indiferent că folosești regula 50-30-20 sau altă metodă de monitorizare și gestionare a bugetului tău, este important să știi întotdeauna pe ce se duc banii tăi.