Creșterea indicelui IRCC atrage după sine rate mai mari la bancă

În februarie 2022 indicele ROBOR a atins un nou record, așa cum am detaliat în articolul dedicat, iar acest lucru a influențat ratele pe care românii le plătesc pentru creditele în lei, calculate conform acestui indice.

În luna martie indicele pentru credite ipotecare și de consum, IRCC, a cunoscut de asemenea o creștere – de la 1,17% la 1,86%. Însă analiștii și reprezentanții Băncii Naționale a României avertizează că indicele va continua să crească în următoarele trimestre ale anului 2022 (valorile IRCC zilnice și trimestriale).

Care sunt cauzele creșterii IRCC în 2022?

Dobânda de referinţă pentru credite IRCC a crescut ca urmare a inflației și izbucnirii războiului din Ucraina, chiar dacă a avut un efect mai întârziat decât ROBOR. Însă analiștii financiari și reprezentanții BNR au avertizat asupra acestui aspect.

De asemenea, BNR a crescut dobânda de politică monetară la 2,5%. Acest demers vine pe fondul unei inflații oficiale de 8,53% în luna februarie.

Analiștii avertizează asupra unui val de creșteri ale ratelor la bănci calculate după indicele IRCC, în special a celor aferente creditelor ipotecare contractate atunci când dobânzile erau mici.

Comparativ cu creditele în lei calculate conform indicelui ROBOR, creditele calculate conform indicelui IRCC au înregistrat o majorare a dobânzilor cu un decalaj de 6 luni, datorat modului în care IRCC se calculează.

Abia din luna martie acesta din urmă a început să cunoască majorări, iar acest lucru va influența într-un mod important cât plătesc românii lunar la bancă pentru creditele contractate.

Iar conform estimărilor Ziarului Financiar, bazate pe datele BNR, IRCC va crește mai accelerat din trimestrul 3 al acestui an, urmând ca în trimestrul 4 să ajungă chiar la 3,5%. Mai exact, o rată de 1.625 de lei aferentă unui credit ipotecar va atinge 2.208 lei.

Cum ne putem gestiona bugetul pentru a fi cât mai puțin afectați de creșterea indicelui IRCC?

În primul rând, trebuie să știi ce este inflația deoarece aceasta este una dintre principalele cauze ale creșterii indicilor pentru creditele în lei (ROBOR și IRCC).

În termeni simpli, inflația reprezintă creșterea generalizată a prețurilor. Mai exact, cumperi mai puțin cu aceiași bani comparativ cu luna sau anul anterior, în funcție de cum este calculată inflația (lunar sau anual).

Să urmărești evoluția inflației, lunar sau anual, te ajută să calculezi mai exact care este valoarea banilor din bugetul tău. Așa poți ști în timp util dacă ai nevoie să economisești sau să reduci cheltuielile care nu sunt esențiale în perioadele cu inflație crescută.

În al doilea rând, este important să ai un plan de economisire, indiferent de vârsta pe care o ai. Acest obicei financiar sănătos te poate ajuta să depășești cu bine perioadele pline de provocări financiare, dar și să obții resursele necesare pentru obiectivele tale de viitor.

De asemenea, este important să știi în ce poți investi, atunci când îți permiți acest lucru, astfel încât să îți asiguri un venit pasiv.