Cum a schimbat creșterea prețului la gaz și energie electrică piața imobiliară

contoare curent electricCreșterea prețului la gaz și energie electrică a schimbat și piața imobiliară, făcându-i pe români mai atenți la sistemul de încălzire și izolarea termică atunci când caută să cumpere sau să închirieze o locuință.

În general, românii se orientează către imobile noi sau eficiente energetic, conform Știrilor ProTV.ro. De regulă, sistemele de încălzire modernă au reprezentat un criteriu important în alegerea unei noi locuințe, deoarece reduc facturile la utilități.

Însă și calitatea materialelor este un aspect căruia românii îi acordă importanță, deoarece folosirea acestora în imobile are un impact pozitiv asupra energiei consumate, fie că este vorba despre gaze naturale sau energie electrică.

Nu doar locuințele mai economice și mai eficiente energetic sunt în atenția românilor, ci și casele verzi, concepute pentru a avea un consum energetic scăzut. Însă, în cazul acestora, prețurile pentru vânzare sau închiriere este mai ridicat.

În cazul caselor verzi, cumpărătorii sau cei care doresc să închirieze caută sisteme de ventilație naturală, care recuperează căldura aerului, panouri solare, panouri fotovoltaice, sisteme de încălzire sau răcire prin radiație.

Cum să te protejezi de creșterea prețului la gaz și energie electrică atunci când dorești să cumperi sau să închiriezi o locuință

În cazul unui apartament, este ideal să fie conectat la centrala blocului sau cea de cartier. Aceste soluții au un cost final al încălzirii mult mai mic față de centrala de apartament. Însă vin și cu dezavantaje, cum ar fi posibilele avarii care se pot produce la sistemul de încălzire.

Dacă intenționezi să îți construiești o casă, o metodă de a eficientiza consumul de energie este construirea unei case pasive. O casă pasivă are în primul rând o termoizolație groasă, între 20 și 30 cm, o instalație de ventilație complexă, adaptată la nevoile casei, ce are ca obiectiv recuperarea căldurii, elimină punțile termice și este poziționată corectă față de punctele cardinale. Toate aceste aspecte se iau în calcul în faza de proiectare a casei și eficientizează ulterior cu până la 75% consumul de energie.

Poate părea copleșitor să ții cont de toate acestea aspecte atunci când îți construiești o casă, însă specialiștii în construcții spun că 25% din căldură se pierde prin geamuri și uși și 35% prin pereți. Astfel, investiția pe termen lung într-o casă pasivă se va reflecta în consumul de energie și, în final, în facturile la utilități.

De ce trebuie să ții cont într-o locuință pentru a-ți reduce facturile la gaz și energie electrică

Antonela Comșa, președintele asociației investitorilor imobiliari din România, recomandă verificarea grosimii pereților și dimensiunea izolației folosite. Aceste aspecte pot fi consultate în proiectul construcției.

De asemenea, recomandă verificarea tipului de izolație folosit și calitatea acestuia, precum și cât de bine sunt încastrate geamurile în zidărie.