Bitcoin: Ce este, cum poți să cumperi și cum să minezi

Probabil ai auzit de criptomonede și poate chiar ai prieteni sau rude care s-au implicat în acest fenomen. Criptomonedele sunt pe piață de ceva timp și s-au născut din dorința unui dezvoltator software de a realiza un sistem de monede descentralizat, care să nu fie controlat de instituții centrale ale unui stat sau internaționale. De asemenea, pe piața criptomodelelor nu există bănci, toate modenele se află la utilizatori, care fie le pot produce, fie la pot cumpăra și tranzacționa.

Dintre toate criptomodenele care există acum în lume, cel mai cunoscut este bitcoin-ul. Bineînțeles, acesta este și unul dintre cele mai răspândite astfel de criptomonede. Există 1929 de criptomonede în lume, iar capitalul nominal al acestora (market cap) este undeva la 223,193,733,060 de dolari.

Ce este bitcoin?

BitcointBitcoin-ul este prima criptomonedă, dezvoltată de către Satoshi Nakamoto în 2009. Aceasta s-a născut în urma crizei financiare din acel an, care a afectat multe țări de pe glob. De asemenea, bitcoin a vizat descentralizarea acestui sistem monetar și eliminarea intermediarilor, cum ar fi băncile. Orice tranzacție efectuată astăzi, prin sistemul monetar tradițional, implică un intermediar, o bancă, PayPal etc.

Acești intermediari oferă sisteme securizare pentru tranzacțiile monetare oferite, dar cu toate acestea nu sunt intangibili. Bitcoin, dar și sistemul de criptomonede în general, elimină aceste riscuri, deoarece toate tranzacțiile într-o anumită criptomonedă sunt monitorizare și aprobate de toți utilizatorii din respectiva rețea, fără echivoc. Astfel, daca nu aprobă toți autenticitatea monedelor și a tranzacției, aceasta nu poate avea loc.

Mai simplu, bitcoin este o monedă 100% virtuală, ce face parte dintr-un sistem peer-to-peer descentralizat (de la utilizator la utilizator). Un bitcoin este rezultatul verificării algoritmului din spatele său, care atunci când este produs (minat) este verificat și validat de către toți utilizatorii care minează bitcoin.

Cum cumpăr bitcoin?

Bitcoin poate fi cumpărat cu bani tradiționali, pe platformele de tranzacționare de criptomonede precum Binance. Aceste platforme îți oferă posibilitatea de a achiționa atât bitcoin, cât și alte criptomonede. De asemenea, vei găsi acolo toate informațiile legate de valoarea unui bitcoin, dar trebuie să știi că piața de criptomonede este una foarte volatilă.

Poți cumpăra o întreagă moneda bitcoin sau doar părți din ea, ca și cum ai cumpăra doar o felie de pizza dacă vrei. Pentru stocarea bitcoin-ului, ai nevoie de un portofel electronic. Acesta se poate realiza printr-o platforma de exchange de criptomonede, un hardware wallet sau printr-un serviciu online de portofele electronice. Poți achiziționa bitcoin și prin plata cu alte criptomonede, dar îl poți și mina.

Cât costa un bitcoin?

În momentul de față, un bitcoin costă 9,200 de dolari. Dar, așa cum am menționat mai sus, piața de criptomonede este una foarte volatilă, influențată de numărul de utilizatori care minează o anumită monedă, de numărul de tranzacții efectuate cu acea monedă, de investitori care urmează să cumpere sau au cumpărat acea monedă și așa mai departe.

Astfel, valoarea unui bitcoin poate varia extrem de mult de la o lună la alta, dar chiar și de la o zi la alta. Spre exemplu, în 2019 bitcoin a avut o valoare minimă de aproximativ 3,400 de dolari în ianuarie, iar valoarea maximă a fost aproximativ la 13,650 de dolari în iunie.

Cum să minezi bitcoin?

Să minezi bitcoin înseamnă să îl produci, lucru pentru care ai nevoie de aparatură specifică, precum un sistem format din plăci video performante și procesoare, numit rig, sau echipamente numite ASIC sau FPGA (exclusive pentru minat criptomonede).

După achiziționarea echipamentelor, hardware, ai nevoie de ceva cunoștințe de programare software pentru a le pune în funcțiune. În acest sens, există o mulțime de tutoriale pe care le poți folosi.

Atunci când echipamentul este funcțional, îți alegi critomoneda pe care o dorești și intri într-un blockchain, sistemul de validare ale monedei respective. Aici, echipamentul tău validează tranzacțiile în criptomoneda respectivă, iar tu ești recompensat cu fracțiuni din ea sau cu monede întregi pentru puterea ta de calcul. Cu cât ai o putere de calcul mai mare, cu atât validezi mai multe tranzacții și ești recompensat cu mai multe fracțiuni dintr-o monedă sau cu mai multe criptomonede.