Interesat de criptomonede? Iată ce trebuie să știi înainte să pornești

Cu siguranță ai auzit până acum de criptomonede. Dar ce sunt ele de fapt, cum le poți folosi și cum sunt ele diferite față de banii cu care ne-am obișnuit? Ei bine, trebuie să începem cu originea criptomonedelor. Acestea au apărut în 2008, realizate de către Satoshi Nakamoto, autorul necunoscut oficial al Bitcoin.

Nakamoto nu a intenționat să creeze o monedă virtuală, ci pur și simplu un sistem electronic de transmitere a banilor de la un punct la altul, sau de la o persoană la alta, fără a fi nevoie de bănci sau alte sisteme de transmitere a banilor. Totuși, el a reușit să realizeze ceea ce mulți au eșuat, o criptomonedă!

1. Ce sunt criptomonedele?

Criptomonedele sunt efectiv bani virtuali. Aceștia pot fi ținuți în portofele virtuale și pot fi utilizați pentru tranzacții, dar pot fi și schimbați cu alte criptomonede sau chiar cu bani clasici. În zilele noastre, există o mulțime de criptomonede, de la cele mai cunoscute, precum Bitcoin, Ethereum sau Ripple, până la cele mai puțin cunoscute.

Dar lucrurile nu au stat dintotdeauna așa. Prima criptomonedă a fost Bitcoin și se dorea să servească precum o monedă virtuală de schimb pentru bunuri sau servicii. Prima tranzacție cu criptomonede, mai exact cu Bitcoin, a fost realizată în 2010. Atunci s-au folosit 10.000 de Bitcoin pentru 2 pizza. Aspectul amuzant este că, în zilele noastre, 1 Bitcoin valorează aproximativ 6.000 de dolari! Iar la apogeul său, Bitcoin a atins valoarea de aproximativ 20.000 de dolari în decembrie 2017.

De la prima tranzacție și până astăzi, valoarea criptomonedei Bitcoin a crescut de sute de mii de ori, iar în prezent nu numai că i s-au alăturat o mulțime de alte criptomonede, dar piața virtuală a crescut atât de mult încât companii și chiar guverne au efective în acestea.

Despre criptomonedePentru banii clasici, autoritățile fiscale ale fiecărui stat, dar și cele internaționale, asigură numărul de bucăți (bancnote, monede) care circulă pe piață, dar și siguranța acestora, luptând împotriva falsificării banilor.

Criptomonedele sunt tranzacționate printr-un sistem virtual punct la punct, fără să trecă printr-o autoritate fiscală de vreun fel. Astfel, acestea circulă într-un sistem descentralizat. Numărul criptomonedelor din piață nu este controlat într-un singur punct, ci în toate punctele din sistem, în același timp. Exact așa cum banca centrală a statului controlează numărul de bani, unitățile unei criptomonede sunt controlate de către fiecare Miner care produce această monedă.

Fiecare Miner care produce un tip de criptomonede are o listă cu toate tranzacțiile efectuate cu acea monedă, astfel validându-le. Crearea de monede virtuale “false“ este extrem de puțin probabilă deoarece ar necesita o putere de calcul considerabilă, cu cel puțin 50% mai mare decât cea a întregii rețele, care să fie concentrată într-un singur punct.

2. Ce este un Miner?

Un Miner este un calculator (sau o unitate de calcul) care calculează și validează algoritmul care stă la baza unei criptomonede, ține evidența tuturor tranzacțiilor și este răsplătit pentru acest lucru cu o cantitate din criptomoneda respectivă.

Spre exemplu, să spunem că Ion trimite un număr de X Bitcoin către Maria. Această tranzacție poartă semnătura criptografică unică a lui Ion și este publică tuturor Minerilor din rețea. Această tranzacție este apoi transmisă automat către fiecare Miner din rețea, aproape instant. După ce tranzacția este confirmată, aceasta devine ireversibilă și introdusă în istoriile tranzacțiilor, numite blockchain. Doar Minerii rețelei pot confirma o tranzacție.

Mai simplu, criptomonedele sunt intrări limitate într-o bază de date pe care nimeni nu le poate schimba decât în condiții specifice. Trebuie să mai menționăm și că există un număr limitat din fiecare criptomonedă, acest lucru fiind decis de către dezvoltatorul software care a creat-o.

Comparativ cu banii clasici, criptomonedele se divid până la a VIII-a zecimală, ceea ce înseamnă că poți deține fracțiuni dintr-o criptomonedă, cu care poți realiza și tranzacții.

3. Cum obții criptomonede?

Oricine poate fi Miner. Întrucât este o rețea descentralizată, nu există o autoritate care să decidă acest lucru, iar criptomonedele au nevoie de un sistem care să împiedice apariția unei singure entități care să controleze rețeaua. Astfel, Nakamoto a impus regula că Minerii trebuie să investească munca computerelor lor pentru a se califica pentru această sarcină. De fapt, aceștia trebuie să găsească un hash – un produs al unei funcții criptografice.

O criptomonedă poate fi creată numai dacă Minerii rezolvă un puzzle criptografic. Din moment ce dificultatea acestui puzzle crește cantitatea de energie a calculatorului pe care Minerul o investește, există doar o anumită cantitate de criptomonede care poate fi creată într-o anumită perioadă de timp. Acest lucru face parte din consensul pe care nu-l poate întrerupe niciun Miner.

Pe de altă parte, poți cumpăra criptomonede cu bani clasici, dacă nu dorești să minezi!

4. Beneficiile criptomonedelor

Rapiditate globală: tranzacțiile sunt propagate aproape instantaneu în rețea și sunt confirmate în câteva minute. Deoarece se întâmplă într-o rețea globală de computere, ele sunt complet indiferente față de locația ta fizică, nu contează dacă îi trimiți Bitcoin vecinului sau cuiva din cealaltă parte a lumii.

Siguranță: fondurile criptomonedelor sunt blocate într-un sistem de criptografie cu chei publice. Doar proprietarul cheii private poate trimite criptomonede. Criptografia puternică și numărul mare de Mineri care trebuie să valideze fac imposibilă ruperea acestei scheme.

Libertate: nu trebuie să ceri nimănui voie să folosești criptomonede. Este doar un software pe care toată lumea îl poate descărca gratuit. După ce l-ai instalat, poți primi și trimite criptomonede.