Localități din țările vecine României unde nu ai grija schimbului valutar

România este membră a Uniunii Europene din anul 2007, însă țara noastră nu a aderat încă la moneda unică euro, iar situația este aceeași și în țara vecină Bulgaria, desi bulgarii fac progrese in acest sens. Acest aspect poate cauza neplăceri în ceea ce privește cursul de schimb dintre valuta fiecărei țări, acest lucru fiind valabil și în cazul celorlalte țări vecine României, precum Ungaria, Serbia, Republica Moldova și Ucraina.

Din punct de vedere geografic, ne aflăm într-o zonă în care fiecare țară cu care ne învecinăm folosește o altă monedă. Astfel, precum moneda națională în România este Leul, în Bulgaria este Leva, în Republica Moldova este Leul Moldovenesc, în Serbia este Dinarul Sârbesc, în Ucraina este Grivina, iar Ungaria este Forint-ul maghiar.

Dintre toți vecinii României, Bulgaria are cele mai bune șanse să adopte moneda euro în viitor.

Banca Națională a României oferă, la data publicarii articolului, următoarele cursuri valutare pentru monedele țărilor vecine:
1 euro = 4.75 lei
1 leva = 2.43 lei
1 dinar sârbesc = 0.04 lei
1 leu moldovenesc = 0.23 lei
1 grivina = 0.16 lei

Bineînțeles, cursul valutar poate fi influențat de o multitudine de factori, atât interni cât și externi, astfel că poate fluctua în timp. Cu toate acestea, dacă plănuiești o vacanță în unele din țările vecine României, îți recomandăm să schimbi leul în moneda țării de destinație. În plus, trebuie să ai în vedere că nu toate băncile și casele de schimb valutar vor avea aceste monede, întrucât, exceptând euro, acestea nu sunt de circulație mare și nu există nici o cerere majoră pentru ele.

Vestea bună este că, în cele mai multe orașe de la punctele de graniță cu țările învecinate nu doar că vei putea schimba leul românesc cu moneda țării respective, ci vei avea și posibilitatea de a plăti direct în lei! Așa că, dacă nu intenționezi să călătorești mai departe de orașele apropiate graniței cu România, vei putea scăpa de grija schimbului valutar!

Pentru a-ți economisi timpul, am alcătuit o listă cu orașele care se află la sau în imediata apropiere a graniței cu România în care poți plăti direct cu lei!

1. Ruse, Bulgaria

Orașul Ruse din Bulgaria se află la aproximativ 76 km de București, iar drumul până acolo îți va lua aproape o oră jumătate. Vei găsi în Ruse arhitectură din secolele 19 și 20, dar și un centru frumos amenajat, prin care te poți plimba. În plus, în Ruse vei găsi o minunată faleză pe malul bulgăresc al Dunării și restaurante faimoase, care oferă preparate internaționale delicioase la prețuri avantajoase. Mai mult decât atât, majoritatea restaurantelor și magazinelor acceptă plata în lei, dar și în leva și chiar euro!

2. Kladovo, Serbia

Orașul Kladovo din Serbia se află la o distanță mai mare de Bucuresti, la 370 km, iar drumul până acolo va dura aproximativ 5 ore. Cu toate acestea, merită să îl vizitezi, mai ales că vei avea ocazia de a vizita și orașul Drobeta-Turnu Severin și granița de la Porțile de Fier. Zona este superbă din punct de vedere al peisajelor naturale, iar statuia săpată în piatră a lui Decebal se află în apropiere.

Orașul Kladovo are și el clădiri ce uimesc prin arhitectură, dar te poți delecta și cu celebrele preparate sârbești, precum pleșcavița. Și cel mai bun lucru este că poți plăti direct în lei, fără grija schimbului valutar!

3. Berettyóújfalu, Ungaria

Berettyóújfalu se află la 633 km de București, iar drumul până acolo va dura aproximativ 8 ore jumătate. Dar nu te descuraja, avem un motiv bine întemeiat pentru care l-am inclus in lista noastră, acest oraș este bine cunoscut pentru așezările antice, dar și pentru piscinele cu apă termală. Așa că, dacă îți dorești să te relaxezi și să îi oferi sănătății tale un boost, alege orașul Berettyóújfalu, majoritatea hotelurilor acceptă și plata în moneda românescă!

4. Giurgiulești, Republica Moldova

Până în localitatea Giurgiulești sunt 256 km, dacă pornești din București, iar drumul va dura aproximativ 3 ore jumătate. Deși este o localitate de mici dimensiuni, Giurgiulești îți oferă posibilitatea de a trece peste râul Prut și de a admira frumoasele peisaje naturale. În plus, te vei bucura de delicioasele preparate moldovenești, la prețuri extrem de accesibile. Și nici măcar nu trebuie să îți faci griji pentru schimbul valutar, vei putea să plătești direct in lei!