Asigurarea privată de sănătate: ce este și care sunt avantajele ei

Oricât de atenți am fi cu stilul nostru de viață, cu ce mâncăm și ce activități alegem pentru timpul nostru liber, nu ne putem feri în totalitate de serviciile medicale. Fie că sunt aspecte care vin cu vârsta, fie sunt vulnerabilitățile sistemului nostru imunitar, sau chiar acele momente în care credem că nu are cum să ni se întâmple nouă, realitatea este că nu avem cum să evităm mereu vizitele la medic.

Încercăm să ne asigurăm vacanțele cu asigurări de călătorie, mașina cea nouă cu asigurare CASCO, dar de noi cine are grijă? Sănătatea este cea mai importantă resursă pe care o avem, iar o asigurare medicală privată chiar poate face diferența între un stil de viață responsabil și unul care te poate costa prea mult, nu doar financiar.

Asigurarea privată de sănătate

Dacă ai un loc de muncă, cu siguranță beneficiezi de servicii medicale de stat. Cu toate acestea, anumiți factori printre care pandemia Covid-19, ne-au dovedit că acestea nu sunt suficiente pentru a avea grijă de noi. Disponibilitatea spitalelor de stat, resursa umană și cea consumabilă îngreunează sau întârzie de multe ori accesul nostru la servicii medicale plătite de angajator, din venitul nostru.

Dar clinicile medicale private, fiind mai dezvoltate și mai organizate, reușesc să aducă medicina avansată mult mai aproape de noi. Asigurarea privată de sănătate reprezintă o relație contractuală cu o clinică privată pe cel puțin 12 luni, o poliță pe care o poți încheia și online, pentru care plătești o sumă lunară/ trimestrială/ anuală în schimbul unor servicii medicale gratuite: investigații și analize, consultații de specialitate, intervenții chirurgicale, spitalizare, etc.

Pornind de la un pachet standard, aceasta poate fi personalizată în funcție de anumite caracteristici ale tale: stilul de viață (dacă ești o persoană mai activă), de sistemul imunitar (dacă ești o persoană mai vulnerabilă), de vârstă, etc, și poate avea incluse servicii medicale gratuite cel puțin o dată pe an și discount-uri semnificative la anumite investigații, cu acoperire națională sau internațională.

Costul unei asigurări medicale standard pleacă de la 16 euro și poate ajunge chiar și până la 300-400 euro pe lună, în funcție de acoperirea pe care o are. Dar acesta poate fi influențat și de numărul de persoane. Așadar te poți gândi la un pachet de familie cu asigurare pentru fiecare membru (părinți, partener, copii, etc) pentru a beneficia de un preț mai avantajos.

Pentru început, poți face o listă cu cele mai apreciate clinici, iar apoi să vezi ce pachete de asigurări medicale au, care sunt costurile, ce include fiecare, care sunt condițiile, ce acoperire are (națională sau internațională) etc, iar apoi alegi în funcție de bugetul pe care îl poți aloca lunar.

Nimănui nu îi place să cheltuie bani la medic, dar cu toții o facem. Iar asigurarea medicală privată este o alegere responsabilă, matură și pe termen lung. O viață sănătoasă nu înseamnă doar tratament, ci și prevenție, de aceea este foarte important să poți beneficia de servicii medicale chiar și atunci când sănătatea ta nu este pusă neapărat în pericol.

Avantajele asigurării private de sănătate

Cu o asigurare privată de sănătate ai acces rapid si prioritar la servicii medicale. Telemedicina și tehnologia implementate și dezvoltate în clinicile private îți pun la dispoziție aplicații prin intermediul cărora te poți programa online, call-center cu program prelungit sau non-stop, consultații și discuții directe cu medicul online, etc. Asta te scapă de cozile din spitale și de condiționarea timpului în spital (programări la prima oră a dimineții).

Un alt avantaj important este pachetul consistent de servicii anuale, unele gratuite, iar altele cu prețuri speciale de care beneficiezi cu un cost minim lunar. Achitate individual atunci când ai nevoie, costurile sunt mai mari în lipsa unei asigurări medicale, iar faptul că aceasta poate fi personalizată în funcție de stilul de viață și de interesul pe care îl ai este un mare plus.

O asigurare privată de sănătate nu îți limitează accesul la servicii medicale, indiferent unde te afli, deoarece majoritatea (depinde de clinica pe care o alegi) oferă acoperire națională sau internațională. Iar asta este o oportunitate să scapi de griija asigurărilor de călătorie, dacă pleci des în vacanțe.

Medicina este foarte avansată și digitalizată, iar clinicile private sunt mai dotate și adaptate din acest punct de vedere comparativ cu spitatlele de stat. Echipamente noi, tratamente mai simple, medici care investesc constant în formarea și dezvoltarea lor profesională și mult mai adaptați la tehnologia de astăzi.

Este foarte important să înveți să îți protejezi viața și să îți formezi un stil de viață preventiv. Nimic nu îți poate asigura mai multă grijă și atenție cum o face asigurarea privată de sănătate. Iar costul îl poți gândi ca o investiție sau chiar ca un mod de a economisi bani pe termen lung.