Pandemia Coronavirus poate declanșa o nouă criză financiară?

Pandemia Coronavirus sau COVID-19 a devenit în 3 luni o problemă mondială, ce încă declanșează schimbări majore și comportamente sociale ieșite din comun. Din acest motiv, șocul creat de coronavirus este mai mare decât cel creat de criza din 2008, care s-a instalat și a produs modificări gradual. Iar în momentul de față, previziunile economice se reconfigurează constant.

Coronavirus declanșează o nouă criză financiară?

O potențială criză financiară declanșată de pandemia Coronavirus este deja conturată de scăderea activităților economice și de lipsa resurselor de prevenție. Iar o posibilă criză financiară la nivel mondial poate fi mai gravă decât cea de acum 12 ani din cauza faptului că acum economia mondială este mai puternic interconectată cu China, principalul exportator al lumii. Iar blocajul comercial pe care l-a avut a creat fluctuații semnificative ale tarifelor resurselor (gaz, petrol, s.a).

Coronavirus a generat rapid și o criză medicală din pricina ratei crescute de răspândire și insuficienței resurselor de tratare și prevenție: locuri în spitale, personal medical, consumabile medicale de protecție s.a., iar acestea din urmă se întâmplă simultan în multe țări, tocmai prin prisma răspândirii rapide a virusului. Aici putem menționa două mari sectoare grav afectate: turismul și transporturile.

Lipsa resurselor de prevenție pentru Coronavirus influențează psihologia individuală și implicit generează un comportament social preventiv (achiziții în cantități exagerate de alimente și nu numai). De asemenea, se observă și o scădere a consumului la nivel mondial prin prioritizarea nevoilor și a economiilor pe care fiecare cetățean le face în momente critice. Iar asta este ceea ce putem numi un început de criză.

Creșterea alarmantă a domeniilor afectate de Coronavirus a generat un deficit atât în economia locală, cât și în cea națională. Recomandările și comportamentul de prevenție al oamenilor au dus la închiderea unor sectoare de activitate cu o implicare semnificativă în circuitul economic al fiecărei țări. Pe Bursa de Valori București deja se resimt efectele.

Iar imposibilitatea antreprenorilor de a-și vinde produsele și serviciile generează un blocaj financiar în relația cu proprii angajați, precum măsurile de optimizare ale costurilor de moment ce afectează furnizorii.

Și ce înseamnă închiderea sau sistarea mai multor business-uri? Că atrag după ele șomaj, șomaj tehnic sau concediu fără plată. Iar aceste consecințe reprezintă o scădere semnificativă a locurilor de muncă, mai puțini bani către bugetul de stat din plata taxelor (atât din taxele angajatului, cât și din cele ale angajatorului) și un efort financiar mai mare de susținere din partea statului pentru acest deficit apărut în economia sa.

Conform BBC, fiind o situație în plină evoluție, rapidă și imprevizibilă, economiștii ezită să ofere date certe privind efectele exacte care vor fi resimțite în piețele financiare. La fel cum am menționat anterior, previziunile se reconfigurează constant și se iau în calcul atât cele mai negre scenarii, cât și depășirea cât mai curând posibil a pandemiei.