Cum să economisești bani lunar – 5 idei practice

Cu siguranță te-ai întrebat cel puțin o dată cum ar fi dacă ai avea un venit mai mare. Oare ce ți-ai putea cumpăra, haine noi, vacanțe, sau chiar o mașină?
Ei bine, vestea bună este că nu trebuie să-ți schimbi job-ul sau să faci vreun împrumut la bancă pentru a-ți cumpăra ce îți dorești, tot ceea ce ai nevoie este un plan bine pus la punct de economisire lunară. Pare aproape imposibil, pentru că ai mai încercat acest lucru și nu a avut rezultatul așteptat?
Hai să vedem ce trebuie să faci, pas cu pas, pentru a reuși să economisești bani lunar. Promitem că, dacă vei respecta acest plan, vei reuși să îți îndeplinești obiectivul stabilit!

Cum economisești bani?

pușculițăÎn primul rând, trebuie să știi care este suma din care poți economisi. Aceasta se calculează simplu, scăzând din salariu cheltuielile recurente, precum facturile la utilități, carburant, chirie, abonamente, etc., iar din suma rămasă să aloci un procent pentru a pune deoparte, să spunem 5% sau 10%, restul banilor rămânând pentru cheltuieli neprevăzute.
Apoi, următorul pas este să îți setezi un scop. De ce vrei să economisești, pentru a achiziționa ceva în viitorul apropiat sau mediu, pentru urgențe medicale, sau pentru un concediu? În funcție de obiectivul tău, perioada de timp în care vei economisi poate varia.
Să luăm un exemplu concret: îți dorești să economisești 4.700 de lei pentru vacanța exotică de anul viitor. În acest caz, un prim calcul înseamnă împărțirea sumei de 4.700 de lei la numărul de luni până la vacanță, pentru a vedea care este suma pe care trebuie să o pui deoparte lunar.
Până aici, totul este simplu. Dar cum îți gestionezi salariul și cheltuielile lunare pentru a fi sigur că reușești să economisești suma dorită pentru vacanță?
Avem 5 sfaturi practice și ușor de implementat care, cu siguranță, te vor ajuta să strângi suma dorită!

1. Urmărește reducerile

Știai că hainele și încălțămintea pot costa și cu 50% mai puțin dacă sunt achiziționate la reduceri? Gândește-te cât vei putea economisi dacă vei plăti 200 de lei în loc de 400 de lei pe o pereche de încălțăminte! Și nici nu implică efort, tot ce trebuie să faci este să urmărești reducerile din magazine. Fie că este vorba de haine, încălțăminte sau diverse accesorii, îți recomandăm să profiți de acestea la toate produsele de care nu ai într-adevăr nevoie imediat!

2. Cumpără mâncare mai puțină, mai des

Din păcate, România se află în topul țărilor Europene care aruncă cele mai mari cantități de mâncare, potrivit Agerpres. Și o dată cu mâncarea, aruncă și o mulțime de bani! Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să cumperi mai puțină mâncare, să spunem cât pentru 2-3 mese. În acest fel eviți alterarea alimentelor, îți ajuți sănătatea prin faptul că nu mănânci în exces și economisești bani!

3. Folosește mai rar mașina personală

Traficul și poluarea sunt unele dintre cele mai mari probleme în marile orașe din țară. Dacă ai posibilitatea de a alege un mijloc de transport în comun, este ideal să folosești mai rar mașina personală. În acest fel nu vei mai adăuga încă un autovehicul în trafic, nu vei mai contribui la poluarea orașului și nu vei mai cheltui atât de mulți bani pe carburant.
Dacă traseul tău nu îți permite să lași acasă mașina personală, atunci încearcă să mergi împreună cu mai mulți pasageri, membri ai familiei, prieteni, colegi. Astfel veți putea împărți costurile.

4. Setează-ți un buget personal

Ești tentat să cheltui zilnic bani pe diverse lucruri cum ar fi gustări, băuturi sau chilipiruri? Atunci este cazul să îți setezi un buget personal. Acesta se calculează din suma care ți-a rămas din salariu după ce ai plătit toate cheltuielile recurente și ai alocat și o sumă pentru cheltuieli neprevăzute.
Găndește-te care sunt lucrurile de care ai absolută nevoie zilnic și setează-ți un buget pe zi sau pe săptămână. Spre exemplu, 50 de lei pe săptămână pentru gustări, băuturi sau altele poate fi o sumă corectă.

5. Mănâncă mai rar în oraș

Profită de weekend sau de zilele tale libere și pregătește felurile tale de mâncare preferate. Mai mult decât atât, pregătește-ți masa de prânz de la muncă tot acasă. În acest fel vei economisi costurile meselor luate în oraș, dar vei mânca și mai sănătos și îți vei ajuta sănătatea!

Toate aceste sfaturi practice pentru a economisi bani se aplică în toate situațiile în care vrei să pui bani deoparte. Tot ce trebuie să faci este să îți impui anumite limite, chiar dacă poate părea greu de realizat la început.
Dacă îți dorești să economisești bani pentru situații neprevăzute sau posibile urgențe medicale, recomandarea noastră este să economisești minim o sumă echivalentă a 4 salarii, în felul acesta te asiguri că orice eventuală urgență o poți acoperi cu sau fără locul de muncă.