7 destinații de vacanță din Europa unde nu poți plăti cu Euro

Uniunea Europeană a oferit mai mult decât relații comerciale favorabile între statele continentului european, a facilitat libera circulație a populației între granițele sale și a implementat o monedă unică la care majoritatea statelor membre au aderat. Acest lucru a condus, printre altele, la migrația populației atât în scop de relocare, cât și pentru vacanțe.

Cu toate acestea, nu toate statele membre UE au adoptat moneda unică euro, așa cum nici România nu a implementat-o încă și cu atât mai puțin cele care sunt în afara spațiului comunitar. Așadar, dacă plănuiești o vacanță de vis în Europa în această vară, ne dorim să fii informat în legătură cu țările în care nu poți plăti în euro.

Am alcătuit topul celor mai căutate destinații de vacanță din Europa în care nu poți plăti cu moneda euro!

1. Marea Britanie

Atracția turiștilor față de Marea Britanie are multe de-a face cu diversitatea peisajului natural și a patrimoniului cultural bogat, acesta din urmă cuprinzând totul, de la frumoasele ținuturi și castele păstrate intacte la multe galerii de artă și muzee de clasă mondială.

Unele dintre cele mai căutate destinații turistice din Marea Britanie sunt Londra, capitala țării, orașul Edinburgh, unul dintre cele mai atractive orașe din Scoția, orașul Bath, monumentul antic Stonehenge și orașul medieval Salisbury, dar și orașele Liverpool și Manchester, Cardiff, capitala Țării Galilor și lacul Loch Ness.

Totuși, nu poți vizita toate aceste atracții plătind cu moneda euro. Drept urmare, va trebui să faci un schimb valutar înainte de a pleca din România în moneda Marii Britanii, lira sterlină. Cursul Băncii Naționale afișează o paritate de 5.5 Ron pe 1 liră sterlină, dar în condițiile delicate ale Brexit-uli, îți recomandăm să urmărești constant acest curs pentru a nu fi luat prin surprindere.

2. Suedia

Suedia este una din țările europene care nu au aderat la moneda euro, chiar dacă pare surprinzător. Cu toate acestea, în ceea ce privește frumusețile naturale și cultura, Suedia este o destinație must-travel! Poți vizita muzeul Vasa din Stochkolm pentru a vedea vechea flotă imperială. De asemenea, îți recomandăm orașul Malmo și regiunea Laponiei, situată în interiorul Cercului Polar, unde poți vedea Aurora Borealis și te poți îmbarca în excursii cu sania trasă de câini!

Dacă îți dorești să călătorești în Suedia, trebuie să știi că moneda națională este coroana suedeză, iar BNR o situează la aprozimativ 1 coroană = 0.44 lei. În ceea ce privește disponibilitatea monedei suedeze, ai șanse generoase să o poți cumpăra din România, înainte de a pleca în vacanță.

3. Danemarca

Danemarca se numără printre țările Uniunii Europene care nu au aderat la moneda euro, ceea ce înseamnă că, dacă intenționezi să o vizitezi, vei avea nevoie de coroana daneză, moneda națională. Banca Națională oferă un curs de aproximativ 1 coroană daneză pentru 0.63 lei, cu posibilitatea de a găsi această monedă relativ ușor la bănci sau casele de schimb valutar.

În ceea ce privește locurile pe care le poți vizita, îți recomandăm Riviera Daneză, unde te vei bucura de plaje fabuloase și o mulțime de muzee și clădiri istorice. De asemenea, vei dori să vizitezi insula Fyn, locul de naștere al lui Hans Christian Andresen, dar și districtul lacurilor și celebrele stânci albe ale Danemarcei. Bineînțeles, nu trebuie să ratezi nici capitala, Copenhaga!

4. Turcia

Servind în trecut drept capitala Imperiilor Otomane și Bizantine, Istanbulul este astăzi cel mai mare oraș din Turcia și unul dintre cele mai mari din lume. Istanbul este una dintre principalele atracții din Turcia și se întinde peste strâmtoarea Bosfor, care leagă Asia și Europa, făcându-l singurul oraș din lume care se întinde pe două continente. Arhitectura impresionantă, istoria, bucătăria, viața de noapte și atmosfera exotică fac din Istanbul locul perfect pentru un citybreak.

Dar, dacă îți dorești o escapadă la plajă, vei găsi în Turcia stațiuni faimoase precum Antalya, Bodrum sau Marmaris, dar și locuri de poveste precum Cappadocia. Însă, toate aceste destinații necesită să schimbi moneda românească în lira turcească. BNR situează paritatea lirei turcești la 0.77 față de leul românesc.

5. Albania

Albania este une dintre cele mai puțin apreciate destinații de vacanță din Europa, dar care oferă peisaje neașteptate și de vis. Riviera albaneză nu oferă doar un peisaj exotic, ci și o viață de noapte efervescentă, iar toate acestea cu un buget redus față de alte destinații pentru plajă din Europa. Noi îți recomandăm orașele Kruje, Tirana și Shkodra, stațiunile Sarande și Dhermi, dar și parcul național Butrint.

Albania nu este membră a Uniunii Europene, așa ca va trebui să schimbi moneda românească în moneda albaneză, lek-ul. Un lek este echivalentul a aproximativ 0.03 lei, dar trebuie să știi că moneda albaneză este extrem de rară la casele de schimb valutar sau bănci.

6. Georgia

De mult ori trecută cu vederea, Georgia este o țară superbă în care vei găsi nu doar peisaje naturale deosebite, ci și fortificații medievale și mănăstiri la fel de vechi, dar și stațiuni pentru plajă la Marea Neagră. Tbilisi, capitala Georgiei, oferă un contrast cultural și arhitectural care îi reflectă istoria tumultoasă, iar munții care o înconjoară îi oferă un farmec aparte. În sudul Georgiei vei găsi Vardzia, o mănăstire spectaculoasă săpată în peretele abrupt al unui versant, dar îți recomandăm și orașul Batumi și canionul Martvili.

Moneda națională georgiană este lar-ul, echivalent a 0.9 lei. Ca și în cazul lek-ului albanez, poate fi dificil să găsești această monedă la casele de schimb valutar sau bănci, dar poți apela la moneda euro, pe care o poți transforma în moneda locală direct în Georgia.

7. Serbia

Serbia are câte ceva pentru toată lumea, de la atracții urbane pline de viață, până la orașe și sate liniștite. În afară de o multitudine de monumente culturale și istorice de care te poți bucura, ve găsi, de asemenea, o viață de noapte vibrantă și unele dintre cele mai bune festivaluri de muzică din lume. Îți recomandăm să vizitezi capitala țării, Belgrad, stațiunea montană Kopaonik, perfectă pentru sporturile de iarnă, orașul Novi Sad, canionul Uvac și fortăreața Golubac.

Vecinii noștri au ca monedă națională dinarul sărbesc, pe care BNR îl plasează la 0.04 lei. Această moneda este mai probabil să fie găsită la casele de schimb sau bănci, iar în localitățile de lângă granița cu România vei avea posibilitatea să schimbi lei românești în dinari sârbești fără griji, dacă vei avea nevoie.