Lansarea bancnotei de 20 de lei

Pe 1 decembrie 2021 Banca Națională a României a pus în circulație bancnota de 20 de lei. Această bancnotă a fost prezentată publicului de către Guvernatorul BNR într-o conferință de presă susținută înaintea datei lansării pe piață.

De ce este importantă bancnota de 20 de lei ?

În primul rând, bancnota de 20 de lei servește un rol funcțional prin oferirea unei bancnote care acoperă nevoia dintre bancnotele de 10 și 50 de lei. De asemenea, prin lansarea bancnotei de 20 de lei România se apropie de sistemul de bancnote al monedei euro: 5, 10, 20, 50, 100, 500.

În al doilea rând, aceasta este prima bancnotă cu putere circulatorie care prezintă o personalitate de gen feminin: Ecaterina Teodoroiu.

În acest fel, Banca Națională a României răspunde interesului public privind consolidarea egalității de gen prin recunoașterea și reprezentarea personalităților feminine care au marcat istoria țării noastre.

Cum arată bancnota de 20 de lei ?

Sursa foto: bnr.ro

Noua bancnotă de 20 de lei are dimensiunile 136 x 77 mm, o culoarea verde – oliv și este imprimată pe suport polimer.

Pe fața bancnotei (avers) se regăsesc portretul Ecaterinei Teodoroiu și anii între care aceasta a trăit, un buchet de brândușe, insigna Asociației Cercetașii României, stema țării și alte elemente grafice reprezentative. De asemenea, pe aversul bancnotei de 20 de lei este imprimată și valoarea nominală, în cifre și litere.

Pe spatele (reversul) noii bancnote se regăsesc reprezentarea Victoriei înaripate, aflată pe Medalia Victoriei, Mausoleul de la Mărășești, valoarea nominală exprimată în cifre și litere și alte elemente grafice reprezentative.
Precum toate bancnotele României, și aceasta conține o serie de elemente de siguranță care protejează împotriva falsificării.

Unde se găsește noua bancnotă de 20 de lei?

Bancnota de 20 de lei a fost pusă în circulație prin intermediul sucursalelor Băncii Naționale a României din București, Iași, Cluj, Timiș, Dolj și Constanța.
Astăzi aceasta este în circulație, ceea ce înseamnă că și cetățenii țării au intrat în posesia ei ca urmare a tranzacțiilor pe care le-au efectuat până acum, în special cu instituțiile statului.

Prima bancnotă de 20 de lei a României

Prima bancnotă de 20 de lei a țării a fost pusă în circulație de Banca Națională a României în anul 1881. Iar cu ocazia lansării noii bancnote de 20 de lei, BNR lansează în circuitul numismatic replica acesteia, pe suport de polimer.

Tirajul pentru această emisiune este de 30.000 de bucăți, iar prețul este de 100 de lei fără TVA. Ca și în cazul bancnotei de 20 de lei, această emisiune numismatică este pusă în circulație prin intermediul sucursalelor Băncii Naționale a României din București, Iași, Cluj, Timiș, Dolj și Constanța.