Noul design al bancnotelor euro va fi lansat până în 2024

Banca Centrală Europeană plănuiește să schimbe design-ul bancnotelor euro până în anul 2024, printr-un efort comun al instituției și al cetățenilor europeni. Mai exact, Banca Centrală Europeană are în plan consultarea publicului în ceea ce privește aspectul viitoarelor bancnote euro, pentru a le oferi acestora instrumente de plată care să îi reprezinte, cu care să se identifice.

Această inițiativă își dorește, printre altele, să sublinieze ideea multiculturalității europene, mai ales din cauza faptului că design-ul actual al bancnotelor nu surprinde cultura țărilor care au aderat la zona euro.

Cum bancnotele euro și-au păstrat design-ul inițial, introdus acum 20 de ani, Banca Centrală Europeană își dorește să facă din acestea un simbol al incluziunii și apartenenței europene pentru toți cetățenii zonei euro.

Cum va arăta noul design al bancnotelor euro?

Design-ul actual al bancnotelor euro înfățișează ferestre, intrări și poduri, elemente generale care nu sunt legate de un teritoriu sau de o locație. Însă aceste elemente au în spate ideea de comunitate.

Procesul de schimbare a design-ului bancnotelor euro va începe cu realizarea de focus grupuri la care vor participa cetățeni ai statelor UE care au adoptat deja euro ca monedă națională.

Aceștia vor fi consultați în legătură cu temele ce pot fi abordate pe viitoarele bancnote. Ulterior, o echipă compusă de specialiști din fiecare țară din zona euro va oferi lista scurtă a temelor propuse către Banca Centrală Europeană.

Membrii acestei echipe au fost deja nominalizați de către Banca Centrală Europeană pe baza propunerilor venite din partea băncilor centrale ale țărilor din zona euro. Aceștia sunt specialiști din domenii diverse precum istorie, științe sociale și științe naturale, arte vizuale și tehnologie.

Pentru ca noul design al bancnotelor euro să poată fi un simbol al incluziunii și al apartenenței la comunitatea europeană pentru fiecare cetățean al zonei euro, Banca Centrală Europeană va mai organiza o sesiune de dezbatere cu publicul pe baza temelor din lista scurtă.

Ulterior, banca va organiza un concurs de design, iar rezultatele vor fi din nou dezbătute public. În final, consiliul guvernator al băncii va decide noul aspect al bancnotelor euro.

Bancnotele euro și euro digital

Studiul Băncii Centrale Europene în legătură cu comportamentul cetățenilor din zona euro arată că aceștia încă preferă să realizeze plăți cash. Chiar dacă acest comportament s-a redus în intensitate în timpul pandemiei de COVID-19, încă este o componentă importantă în ceea ce privește cumpărăturile din segmentul retail.

De aceea, Uniunea Europeană își propune să asigure circulația monedei euro, însă a unei monede actuale, care să fie un simbol pentru comunitatea europeană. De asemenea, Banca Centrală Europeană investighează posibilitatea lansării monedei digitale euro.