Ethereum – de la zero la una dintre cele mai de succes criptomonede

Sursa foto: pexels.com

Indiferent cât de implicați suntem în fenomenul criptomenedelor, cu toții am auzit vorbindu-se despre ele în jurul nostru: presă, diverse articole, discuții cu prietenii sau chiar cu specialiști. De cele mai multe ori atenția ne este captată de succesul pe care îl are o criptomonedă în parcursul ei de la zero la una dintre cele mai de succes.

Criptomonedele reprezintă bani virtuali folosiți în diverse tranzacții, schimburi cu alte criptomonede sau chiar cu banii clasici pe care îi cunoaștem cu toții (disponibili în valutele cunoscute). Iar astăzi vom avea ca protagonist subiectul Ethereum – una dintre cele mai de succes criptomonede.

Ethereum este o platformă cu sistem de operare deschis, care permite dezvoltatorilor să construiască și să lanseze aplicații descentralizate, dar care oferă și acest tip de criptomonedă (numit și Ether).

Ether este a doua cea mai importantă criptomonedă apărută după Bitcoin și a fost creată de Vitalik Buterin (implicat în procesul de creare al Bitcoin) din dorința de crea un limbaj de scripting mai generalizat. Nereușind să primească aprobarea pentru Bitcoin, Vitalik a creat și dezvoltat o nouă platformă cu funcții diferite față de cele pe care le oferă Bitcoin.

Ethereum este cunoscută ca fiind o criptomonedă (monedă virtuală), creată și depozitată în portfofele electronice, dar și ca o platformă descentralizată care facilitează schimburile rapide și sigure între utilizatori (eliminând terții prin contractele inteligente pe care le oferă).

Factori diferențiatori pentru Ethereum

Ethereum este un concurent important al Bitcoin-ului, ambele nefiind manipulate și gestionate de vreun guvern sau bănci, însă diferențierea o fac în mod evident următoarele aspecte:

  • Ethereum este mai mult decât o criptomonedă, aceasta fiind „conectată” la platforma Ethereum ce permite programatorilor să dezvolte diverse aplicații: sisteme de identitate securizate, platforme pentru prezicerea burselor și pentru crowdfunding, semnături digitale care se asigură de autenticitatea sau existența unor documente, monede digitale (fixate la monede fiduciare și la aur), etc.
  • Platforma Ethereum oferă jocuri în care poți să deții bunuri in-game și să câștigi bani
  • În timp ce Bitcoin-ul poate fi „minat”, utilizatorii platformei lucrează pentru aceasta în schimbul monedei Ethereum, dezvoltând continuu rețeaua.
  • Timpul de transfer este mult mai rapid la Ethereum (câteva secunde), comparativ cu timpul de transfer de la Bitcoin (câteva minute).
  • Bicoin este doar o criptomonedă, în timp ce Ethereum cuprinde nenumărate aplicații neexplorate încă.
  • Ethereum este folosit și pentru derularea contractelor inteligente (pentru a facilita schimbul de bani, conținut, proprietate, acțiuni sau orice altceva de valoare).

Chiar dacă nu reprezintă suficient interes de achiziție, este bine să fii informat în legătură cu orice instrument de investiție, deoarece toate fac parte din același circuit care ne oferă fiecăruia diverse resurse tentante și oportunități de creștere.

Cum nicio poziție profesională nu este pentru oricine (nu toată lumea este potrivită pentru același lucru sau aceleași acțiuni), nici criptomonedele nu sunt ceva cu care oricine poate lucra. Cu atât mai mult cu cât evoluția criptomonedelor este direct influențată de conceptul „cerere și ofertă”. Dar poate fi o cale matură și de succes pentru a face bani de acasă.