Ce înseamnă să fii administratorul unui SRL: avantaje și dezavantaje

Sursa foto: pexels.com

Te-ai gândit să îți faci propria afacere și să-ți deschizi o firmă? Atunci probabil știi deja că, cel puțin pentru început, o Societate cu Răspundere Limitată este cea mai bună opțiune datorită beneficiilor fiscale pe care le are. Și pentru că aceasta este cea mai întâlnită formă de organizare a societăților din țara noastră, ne-am propus să dezbatem care sunt avantajele și dezavantajele de a fi administratorul unui SRL.

Responsabilitatea administratorului într-un SRL

În primul rând, administratorul unui SRL este cel care se ocupă de înregistrarea firmei la Registrul Comerțului, acolo unde depune toate actele necesare. Dar acesta poate delega o altă persoană, precum un avocat, care să se ocupe de aceste formalități. Iar după ce firma este înființată, administratorul este reprezentantul legal al acesteia.

Administratorul este organul executiv al firmei, adică pune în aplicare prevederile actului constitutiv al SRL-ului, precum și deciziile AGA (Adunării Generale a Asociaților), acolo unde este cazul. Dacă administratorul este în același timp și unic asociat, atunci deciziile pe care acesta le ia în calitatea de asociat sunt puse în aplicare tot de el.

Cine poate fi administratorul unui SRL?

Administratorul unui SRL poate fi cineva din firmă sau din afara ei, un cetățean român sau străin, o persoană juridică din țară sau din afara ei. Ca persoană fizică, legea română stipulează că administratorul trebuie să îndeplinească două condiții: capacitatea juridică și onorabilitatea.

Mai exact, persoana fizică desemnată ca administratorul unui SRL trebuie să aibă minim 18 ani și să nu fi fost condamnată pentru acte frauduloase, fals, uz de fals, abuz de încredere, înșelăciune, delapidare, dare sau luare de mită, mărturie mincinoasă sau alte infracțiuni prevăzute în legea societăților.

Avantaje și dezavantaje

În primul rând, administratorul SRL-ului este principala persoană care răspunde în fața legii în ceea ce privește activitățile firmei, deoarece acesta are puterea executivă. Astfel, indiferent că vorbim despre o persoană fizică sau una juridică, administratorul este primul care răspunde în cazul unor fapte penale ale societății.

Cu toate acestea, să fii administratorul unui SRL este o experiență amplă, prin intermediul căreia vei învăța o mulțime de noțiuni, proceduri și aspecte legislative și contabile care, în final, te vor ajuta să-ți gestionezi mult mai eficient afacerea (în cazul în care abia ți-ai înființat firma și nu ai experiență).

Avantaje în a fi administratorul unui SRL:

  • Ai ocazia să aprofundezi legislația fiscală din România
  • Deții puterea executivă într-un SRL
  • Gestionezi activitatea SRL-ului
  • Poți fi și asociat (unic sau nu) și administrator al SRL-ului în același timp
  • Poți fi și administrator și angajat al microîntreprinderii tale
  • Îți poți încasa veniturile prin firmă: fie ca asociat, din dividende, fie ca salariat

Dezavantaje în a fi administratorul unui SRL:

  • Ești responsabil în fața legii de ceea ce face firma (asta înseamnă că trebuie să fii atent inclusiv la activitatea contabilă a firmei, chiar dacă ai deja un om dedicat în acest sens)
  • Trebuie să îndeplinești toate condițiile legale pentru a fi administratorul unui SRL, condiții care în primă fază se verifică pe baza declarațiilor pe propria răspundere, pentru care poți fi decăzut din drepturi și poți răspunde penal dacă există situația falsului în declarații
  • Ești responsabil în fața legii pentru majoritatea activităților firmei

Indiferent că administrezi o afacere online sau una tradițională, să fii administratorul unui SRL implică în egală măsură beneficii și responsabilități. Drept urmare, îți recomandăm să tratezi acest statut cu responsabilitate și să te informezi riguros înainte de a-l accepta.