Tu știi cum îți este influențată viața de fluctuațiile cursului valutar?

Cunoașterea cursului valutar a devenit un lucru indispensabil în zilele noastre, fie că vorbim despre un interes personal sau de business. Și chiar dacă, în majoritatea timpului, nu îți este necesar să consulți zilnic această informație, faci lucrul acesta cu o anumită frecvență.

Cursul valutar este, de asemenea, un subiect de mare interes și în domeniul financiar.

Pe scurt, cursul valutar definește raportul dintre diferite monede: leu versus euro, leu versus dolar, leu versus liră și așa mai departe. Acest raport fluctuează în funcție de cerere și ofertă și se stabilește, prin realizarea mediei aritmetice cursurilor principalelor 10 bănci din România, pentru ziua următoare.

Acesta este un curs valutar de referință, de aceea găsești mici diferențe de la o bancă la alta, precum și de la o casă de schimb la alta.

Există mai mulți factori care pot influența cursul de schimb din țara noastră, atât de ordin intern, cât și de ordin extern. Toți acești factori îți pot afecta direct viața de zi cu zi, dintre care enumerăm situația economică a țării, conflictele sau instabilitatea politică.

Drept urmare, și cursul valutar îți poate influența viața, atât în ceea ce privește cele enumerate mai sus, cât și la nivel mai mic, cum ar fi plata ratelor, prețurile bunurilor sau ale imobilelor.

Cum îți influențează cursul valutar viața?

Factorii externi care influențează cursul valutar din România, precum o criză economică la nivel global, impactează și economia internă. Astfel, când moneda națională se depreciază, tot ce cumperi din afara țări va fi mai scump raportat la prețul în lei de dinaintea acestei situații.

De asemenea, atunci când pleci în vacanță va trebui să ai o sumă mai mare de lei pe care să o schimbi în valută pentru a-ți menține bugetul stabilit pentru cheltuieli.

Dar există și alte moduri în care cursul valutar îți influențează viața de zi cu zi, cum ar fi fluctuațiile ratelor unui credit în valută. Nu de puține ori cetățenii români și-au deschis credite în valută deoarece băncile ofereau condiții mai avantajoase pentru acestea.

Însă, pentru că ei își încasau salariul în moneda națională, atunci când aceasta s-a depreciat față de valuta în care aveau creditul, ratele lunare au crescut. Au existat chiar situații în care ratele au crescut într-atât încât persoanele respective s-au găsit în imposibilitate de plată.

Un alt aspect ar fi faptul că, deși imobilele în țara noastră se achită în lei, prețul acestora este de cele mai multe ori exprimat în euro. Și nu de puține ori creșterea euro față de moneda națională a însemnat o creștere în prețul imobilelor.

De asemenea, rata de schimb valutar poate avea impact și asupra importurilor din țara noastră, iar asta înseamnă că prețul la raft al produselor importate va fi mai mare.

Cum poți câștiga bani din schimburi valutare?

Dacă ți s-a întâmplat până acum să schimbi bani la un curs valutar mai puțin avantajos, trebuie să știi că poți și să câștigi bani din acest lucru.

Îți poți deschide un cont de economii în valută, unde să-ți transferi economiile pe care le ai în lei pentru ca, la scadență, să ai mai mulți bani (dacă leul se depreciază față de valuta aleasă).

De asemenea, poți urmări predicțiile privind piața valutară și să faci schimburi valutare frecvente pentru a avea câștig. Dacă dispui de o sumă inițială mai generoasă, atunci câștigul va fi și mai mare.

Dar poți și intermedia schimburi valutare, contra unui comision, aceasta fiind o altă modalitate prin care poți câștiga bani din schimburi valutare.