Ce impozite și taxe poți plăti online și cum

Online-ul ne-a dezvoltat, diversificat și simplificat mult stilul de viață și activitățile pe care alegem să le facem. Iar faptul că inclusiv instituțiile private și publice se adaptează cu posibilitatea de a plăti taxele și impozitele online anunță în mod cert o dezvoltare în colaborarea noastră profesională cu ele.

Facem plăți online pentru vacanțe, pentru traiul de zi cu zi, ne documentăm online și folosim asta pentru multe aspecte importante din viața noastră. Iar plățile online către statul Român, evitând cozile, timpul pierdut și hârtiile inutile sunt un beneficiu apreciat de către toată lumea.

Ce impozite și taxe poți plăti online și cum

Plata taxelor și a impozitelor reprezintă de multe ori o provocare pentru oameni, din diverse motive. Pe lângă faptul că este o acțiune ce consumă timp (cu toții știm că interacțiunea cu instituțiile publice la ghișeu necesită să ai o zi dedicată pentru plimbat între birouri), oamenii au întâmpinat diverse provocări. Câteva exemple în acest sens ar fi dovada unei plăți efectuate, dar neînregistrate în sistem, pierderea unei dovezi de plată/ chitanță, etc.

Inclusiv pandemia Covid-19 ne-a demonstrat nevoia unui sistem de plată online pentru tot ce înseamnă taxe și impozite pentru simplificarea și promptitudinea în relația statului cu cetățenii. Iar pentru asta ai disponibilă platforma ghișeul.ro, pe care îți poți crea un cont în care ai acces la diverse instituții publice înrolate pentru plata taxelor și a impozitelor, plata amenzilor, plata taxelor auto, taxa de pașaport și orice alte taxe aferente serviciilor publice și comunitare.

De multe ori nu știm nici măcar valoarea unei taxe pe care o avem de achitat, termenul limită sau modalitatea de plată (integrală, semestrială, anuală) și suntem nevoiți să ne prezentăm la instituția în cauză pentru a afla informațiile necesare. Iar acest lucru poate fi evitat prin crearea unui cont în platformă unde regăsești toate informațiile de interes, inclusiv instituțiile care acceptă plăți parțiale pentru taxele datorate.

Iar orice problemă sau neclaritate o ai cu privire la plata pe care o ai de făcut (ex sumă incorectă), din contul tău poți contacta instituția respectivă pentru a semnala acest aspect. Fără să te plimbi de la un birou la altul sau fără să stai la cozi lungi doar pentru a afla o informație.

Serviciul de plată online a taxelor și impozitelor este disponibil non stop, fără a avea niciun comision la tranzacțiile realizate. Cu alte cuvinte, nu mai ești limitat sau constrâns de anumite intervale sau zile dedicate acestor plăți. Le poți realiza direct din contul tău atunci când dorești tu: la sfârșitul zilei, în weekend (sau în orice altă zi a săptămânii), sau chiar și atunci când ești plecat în concediu.

Un alt avantaj este faptul că dacă ai proprietăți în alte zone ale țării decât cea în care ai domiciliul, platforma îți poate oferi acces centralizat la informațiile financiare ale bunurilor: datorii, taxe, etc., iar asta înseamnă că nu trebuie să te mai deplasezi personal sau să apelezi la o persoană de încredere pentru a-ți plăti taxele și impozitele în localitatea respectivă.

Platforma pentru plățile online a taxelor și impozitelor este cu atât mai utilă antreprenorilor care au mai multe drumuri de făcut la instituțiile statului sau mai multe taxe și impozite de plătit pentru afacerile pe care le dețin.

Digitalizarea instituțiilor publice prin oferirea unui sistem de plată online a taxelor și impozitelor este un instrument încurajator și pentru cei interesați de accesarea fondurilor europene. Tocmai pentru că oferă în mod centralizat acces la informațiile financiare de interes și simplifică procesul de colaborare cu statul printr-o comunicare transparentă, standardizată și ferită de erorile de comunicare care pot fi generate de resursa umană.