Ce este IMM Invest și cum îți poate ajuta acest program afacerea

Cu toții știm că ultimele 3 luni au fost o adevărată provocare pentru multe afaceri și domenii de activitate. Iar fiecare țară a încercat să ofere diverse instrumente de suport antreprenorilor pentru a-i ajuta să treacă prin această perioadă.

Guvernul României a venit atât în sprijinul persoanelor fizice, cât și a persoanelor juridice cu diverse soluții financiare temporare. Unul dintre ele este IMM Invest, un program dedicat întreprinderilor mici și mijlocii, lansat imediat după declanșarea pandemiei Covid-19.

Ce este IMM Invest?

Programul IMM Invest reprezintă finanțări garantate de stat pentru accesarea unuia sau mai multor credite pentru realizarea de investiții și/ sau unul sau mai multe credite/ linii de credit pentru capital de lucru. Concret, întreprinderile mijlocii, mici și micro-firmele care au fost semnificativ afectate de pandemia Covid-19 pot accesa niște credite pentru a avea lichidități în administrarea afacerii sau pentru investiții necesare repornirii acesteia după pierderile din ultimele 3 luni. Iar rolul statului român este să garanteze cu până la 90% aceste credite, cu un plafon maxim de 15 miliarde de lei.

Pe lângă șomajul tehnic suportat de stat pentru ca antreprenorii să își păstreze angajații, Guvernul României a creat acest program special pentru ca afacerile mici și medii să depășească criza declanșată de coronavirus. IMM Invest a fost lansat în contextul actual economic, însă se dorește a fi un program multianual de încurajarea și stimularea dezvoltării întreprinderilor mici și medii.

Pentru instituțiile bancare, IMM Invest este o oportunitate de a-și atrage mai mulți clienți sau de a-și consolida relațiile cu aceștia, de aceea în program s-au implicat deja 22 de bănci.

Cum îți poate ajuta IMM Invest afacerea?

Finanțările pentru capital de lucru sunt până la 1.000.000 lei și pot ajuta antreprenorii afectați de pandemie să își susțină activitatea curentă: achiziția de materie prima, plata salariilor, plata furnizorilor sau altor datorii.

Finanțările pentru investiții sunt până la 10.000.000 lei și ajută antreprenorii să își dezvolte afacerile pentru o revenire mai rapidă și garantată: achiziția de echipamente, utilaje sau mijloace de transport.

IMM Invest se adresează mai mult celor care au fost grav afectați de blocajul economic din ultimele două luni și au nevoie de ajutor pentru reactivarea afacerilor sau pentru a reveni pe linia de putire, și mai puțin celor care îl consideră un program favorabil de dezvoltare. Cererile antreprenorilor trebuie să fie viabile, astfel încât băncile să previzioneze o posibilitate de returnare a împrumutului.

În același timp, pentru afacerile care se află într-un punct critic, un credit le poate îngreuna existența pe piața, de aceea scopul băncilor este să analizeze foarte bine cele peste 40.000 de cereri depuse până în prezent – astfel încât plafonul anunțat să fie direcționat către afacerile cu cele mai mari șanse de revenire și nu celor mai vulnerabile.

Care sunt beneficiile IMM Invest?

Principalul beneficiu al programului IMM Invest este creditarea prin garanțiile de stat (statul poate garanta până la 90% din valoarea creditelor). Acest aspect încurajează și instituțiile bancare să fie mai deschise și implicate în relația cu clienții, motiv pentru care sunt deja 22 de bănci partenere în program. Se preconizează o scădere în cererea de servicii și produse bancare, așadar este o oportunitate și pentru bănci în contextul economic actual.

Un alt beneficiu al programului ar fi costurile finanțării. Dobânda, comisionul de garantare și alte ccosturi de acordare sunt integral subvenționate de către stat până la 31.12.2020, cu posibilitate de prelungire. Și dacă tot suntem la capitolul comisioane, merită menționat și comisionul 0 (zero) pentru rambursarea anticipată.

De asemenea, valoarea maximă a creditului constituie un alt avantaj. Aceasta poate ajunge până la 10.000.000 lei pentru investiții și până la 5.000.000 lei pentru capital de lucru.

Prin implementarea programului IMM Invest se dorește stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii și a locurilor de muncă, dar și sprijinirea dezvoltării sectorului IMM. Accesează ghidul de completare pentru înscrierea în program și află dacă și afacerea ta poate beneficia de acest ajutor.