Care sunt efectele creșterii monedei euro în 2021?

La începutul anului, euro a trecut de pragul psihologic de 4,9 lei și mai nou se pregătește să treacă de pragul de 4,95 lei. Acest lucru lansează o undă de șoc atât în rândul populației, cât și al companiilor. Însă, cum afectează mai exact creșterea euro economia țării noastre și la ce efecte ne putem aștepta la nivel individual sau de companie?

Care sunt cauzele atingerii unui nou maxim istoric al monedei euro?

La începutul acestui an, moneda euro s-a apreciat față de leu. În principal, acest lucru se datorează întăririi dolarului, așa cum a menționat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, dar și inflației, deficitului și crizei politice din țara noastră la momentul respectiv.

Cu toate acestea, reprezentantul BNR a menționat că aceste schimbări nu vor afecta populația în mod semnificativ.

Comparativ cu lunile de la începutul anului, moneda euro s-a apreciat ușor, însă și-a păstrat un curs valutar în principal constant, ceea ce înseamnă că efectele negative nu vor fi foarte pronunțate într-un interval scurt de timp.

La începutul lunii septembrie deprecierea leului față de euro a fost mai pronunțată din cauza crizei politice din coaliția de guvernare. „Recordul” a fost înregistrat in 7 septembrie 2021, când 1 euro era cotat la 4,9488 lei.

Cum te afectează creșterea euro în 2021?

România nu este singura țară afectată de aprecierea valutei sau deprecierea monedei naționale, iar acest lucru trebuie privit în contextul economic moștenit în urma pandemiei coronavirus. Statele au gestionat situația pandemică diferit, iar acest lucru a condus la o revenire inegală a economiilor, unul dintre factorii care influențează rata de schimb valutar.

Efectele creșterii monedei europene se pot vedea cel mai pronunțat pentru fiecare dintre noi în prețurile produselor de import. În special în cazul în care aceste produse vin din zona euro, prețul lor final, de la raft, va fi mai crescut față de anii anteriori, raportat la prețul lor anterior în lei.

De asemenea, deprecierea leului comparativ cu euro aduce după sine vacanțe mai scumpe. Raportat la prețul în lei din anii trecuți, prețul cazărilor este mai crescut anul acesta.

În plus, cei care au credite în euro, indiferent că vorbim despre persoane fizice sau persoane juridice, vor plăti o sumă mai mare în lei în fiecare lună.

Prețul produselor de import afectează și persoanele juridice care își desfășoară activitatea în acest domeniu. De la produse alimentare la materii prime, de la piese de schimb la materiale de construcții, prețurile acestor importuri sunt în 2021 mai mari în lei față de anii trecuți. Creșterea euro este cu atât mai de impact pentru companii deoarece acestea achiziționează cantități însemnate de produse, ceea ce înseamnă că diferența de curs valutar este mai accentuată.

Deprecierea leului față de euro îi mai afectează atât pe cei care au rate sau chirii in euro, dar si pe cei care doresc sa achiziționeze o locuință deoarece prețurile caselor sunt exprimate în euro. Pe scurt, sunt afectați toți cei care au in plan sa faca o achizitie a unui bun al cărui preț este exprimat în euro dar trebuie achitat în lei.

La final, iată mai jos trei lucruri de care să ținem cont pentru a nu fi afectați pe termen lung de creșterea monedei euro:

  1. economii în moneda în care dorim să facem viitoarele achiziții;
  2. schimb valutar la un curs cat mai avantajos, apropiat de cursul BNR.
  3. pentru a scăpa de riscul cursului valutar, să facem credit doar în moneda in care avem salariul.