Programul Europa Creativă – fonduri europene 2021

Ești pasionat de activități creative și ai un proiect în acest domeniu? Atunci avem vești bune: programul Europa Creativă este pentru tine! Descoperă în acest articol cum poți obține fonduri europene în 2021 pentru inițiative creative.

Ce este programul Europa Creativă?

Sursa: pexels.com

Europa Creativă este un program de finanțare al Uniunii Europene, prin intermediul căruia se oferă sprijin domeniilor creative, culturii și audiovizualului. Europa Creativă a fost lansat pentru a promova diversitatea culturală și lingvistică, patrimoniul și competitivitatea în spațiul Uniunii Europene.

Acest program este gestionat de Comisia Europeană prin intermediul Agenției Executive pentru Educație, Audiovizual și Cultură, responsabilă de primirea și gestionarea aplicațiilor.

Programul Europa Creativă este împărțit în două subprograme, Media și Cultură, la care se adaugă și o componentă transsectorială prin intermediul căreia se oferă garantarea creditelor bancare dedicate sectoarelor culturale și creative, precum și sectorului cooperării în domeniul politicilor culturale.

Subprogramul Media al programului Europa Creativă

Subprogramul Media este destinat sprijinirii industriei cinematografice europene. Prin intermediul acestuia, se dorește dezvoltarea, promovarea și distribuirea operelor audiovizuale.

Una dintre prioritățile subprogramului Media este colaborarea transfrontalieră între profesioniștii din domeniul audiovizualului, încurajând astfel dezvoltarea proiectelor creative transnaționale, ce implică persoane din mai multe țări UE.

De asemenea, subprogramul încurajează adoptarea tehnologiilor digitale și încurajează promovarea creațiilor audiovizuale la nivel european, precum și la nivel internațional.

Subprogramul Cultura al programului Europa Creativă

Subprogramul Cultura se împarte în patru componente:

  • Proiecte de cooperare la nivel european
  • Rețele europene
  • Platforme europene
  • Proiecte de traducere literară

Obiectivele acestui subprogram sunt acelea de a consolida competitivitatea culturală și creativă la nivel internațional, de a promova rețelele europene prin intermediul cărora funcționează sectoarele culturale, de a sprijini organizațiile ce stimulează dezvoltarea de noi talente la nivel european și de a promova operele creative prin traducere literară.

În cadrul subprogramului Cultura pot participa toate tipurile de organizații din sectoarele culturale și creative. Asta înseamnă că poți accesa fonduri europene pentru inițiativele tale creative și culturale indiferent dacă ai un ONG, o companie privată sau faci parte dintr-o instituție publică.

Programul Europa Creativă 2021

Programul Europa Creativă lansat anul acesta se întinde pe parcursul a 7 ani, între 2021 și 2027, ceea ce înseamnă că ai la dispoziție 7 ani pentru a depune aplicația prin care soliciți fonduri pentru afacerea ta din industria creativă.

Cu toate acestea, regulamentul programului nu a fost încă publicat, acest lucru fiind preconizat că se va întâmpla până la finalul anului. De asemenea, pentru Europa Creativă 2021-2027 s-a alocat un buget de 2,4 miliarde de Euro.

Ce este specific programului început anul acesta este faptul că sectorul mass-media de știri va fi sprijinit prin acțiuni de promovare a pluralismului, educației și libertății în cadrul componentei transsectoriale.

Dacă ai o afacere în domeniul creativ-cultural sau intenționezi să-ți deschizi una, programul Europa Creativă este șansa ta de a obține finanțare prin fonduri europene. Descoperă toate detaliile programului Europa Creativă aici.