Conturile IBAN în Lei de la Libra Internet Bank pentru Revolut – avantaje și dezavantaje

Cardul RevolutÎncă din luna noiembrie a anului trecut, Revolut a anunțat că utilizatorii din România vor putea deschide și conturi IBAN în Lei. Acest lucru a fost posibil datorită colaborării dintre Revolut și Libra Internet Bank, deși Revolut oferea IBAN-uri locale și până acum, ce-i drept în alte țări.

De ce a ales Revolut colaborarea cu Libra Internet Bank și nu cu o altă bancă? Ei bine, Libra Internet Bank, așa cum sugerează și numele, este cea mai activă bancă românească din zona de fintech – aceeași categorie în care se încadrează și Revolut – și este specializată în servicii bancare online.

Avantajele conturilor IBAN în Lei de la Libra Internet Bank pentru Revolut

Până la apariția conturilor IBAN în Lei de la Libra Bank pentru Revolut, utilizatorii Revolut nu dețineau în aplicație un IBAN în România, acesta era deschis în altă țară. Astfel, utilizatorii nu își puteau încasa salariul în Lei în contul Revolut.

Cu un volum total al tranzacțiilor care depășise în noiembrie 2020 cifra de 6 miliarde de Euro, era clar că românii preferă funcționalitățile oferite de Revolut și își conduc o mare parte, daca nu majoritatea tranzacțiilor prin această aplicație.

Astfel, colaborarea Libra Internet Bank și Revolut lărgește orizonturile utilizatorilor români de Revolut:

  • Utilizatorii își pot încasa salariul direct în contul lor Revolut
  • Utilizatorii își pot gestiona finanțele într-o singură aplicație – Revolut
  • Utilizatorii pot încasa bani în RON din orice cont local
  • Utilizatorii își pot alimenta contul Revolut prin transfer bancar fără comisioane

Practic, în ceea ce privește transferul de bani, utilizatorii se bucură de scurtarea circuitului și reducerea comisioanelor – transferurile de bani se fac din card în card, prin intermediului sistemului send / receive.

Ca să înțelegem diferența dintre sistemul send / receive și modalitatea de transfer a banilor prin bancă, trebuie să știm că băncile folosesc sistemul de decontare al Transfond (unitate interbancară de decontare a plăţilor la nivel local în România) şi cel al SEPA (sistem european de decontare) pentru transferuri.

Mai mult decât atât, având în vedere că Revolut este o companie cu sediul în Lituania (pentru cetățenii UE), ANAF nu poate pune poprire pe contul Revolut deoarece acesta se află în subordinea unui alt stat.

Contul IBAN în Lei de la Libra Internet Bank pentru Revolut are ca titular compania Revolut, iar conturile în Lei vor fi generate ca IBAN-uri virtuale de evidență tehnico-operativă.

Dezavantajele conturilor IBAN în Lei de la Libra Internet Bank pentru Revolut

Singurul dezavantaj al conturilor IBAN în Lei de la Libra Internet Bank pentru Revolut este acela că sumele din aceste conturi nu sunt garantate de Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare. Cu toate acestea, ne putem aștepta ca în viitor și acest aspect să se schimbe astfel încât și banii din aceste conturi să fie protejați în eventualitatea nevoii de despăgubire a utilizatorului.