Istoria monedei euro

În 1949 este creat Consiliul Europei, instituție dedicată protejării drepturilor omului și a statului de drept, care avea să realizeze Convenția europeană a drepturilor omului.

În 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman propune un plan pentru o cooperare politică a țărilor europene, pe baza căruia în 1951 este înființată Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului.

Această cooperare este extinsă și către alte sectoare economice în 1957, urmând ca Parlamentul European să fie înființat în 1958.

Iar din anii ’60 începe să se contureze necesitatea de a avea o monedă unică între statele ce formau atunci precursorul Uniunii Europene.

Toate aceste date istorice arată importanța nu doar economică a unei monede unice europene, ci și valoarea acesteia care merge până la nivelul fiecărui cetățean, reprezentând pacea, stabilitatea și cooperarea între națiunile europene.

Uniunea economică și monetară (UEM) și moneda euro

Membrii Uniunii Europene au gândit Uniunea economică și monetară ca o modalitate de a coordona politicile economice și bugetare ale statelor membre prin politici monetare comune și, bineînțeles, prin folosirea unei monede unice – euro.

Însă chiar dacă o monedă unică folosită în toate statele membre ale Uniunii Europene a prezentat încă de la început o multitudine de avantaje, inițiativa s-a confruntat cu multe provocări de ordin politic și economic.

Moneda unică euro

Provocările care au împiedicat aplicarea monedei unice euro la nivelul țărilor membre UE au fost depășite în 1979, odată cu lansarea Sistemului Monetar European.

Acesta a avut la bază menținerea cursurilor de schimb ale monedelor țărilor participante într-un interval prestabilit și restrâns. Astfel, prin această abordare inovatoare, cooperarea fără precedent a politicilor monetare din țările participante s-a realizat aproape fără cusur timp de mai bine de 10 ani.

Iar guvernatorul băncilor centrale din țările Uniunii Europene, Jacques Delors, a facilitat crearea raportului care i-a purtat numele, raport care a pus baza Sistemului Monetar European.

Adoptarea monedei euro

În raportul Delors erau propuse 3 etape care aveau să reprezinte perioada de pregătire a implementării monedei unice euro. Aceste etape urmau să se desfășoare în perioada 1990-1999.

Liderii țărilor Uniunii Europene au acceptat recomandările propuse în raport, însă dispozițiile necesare punerii în aplicare a monedei euro au fost trasate în tratatul Consiliului European de la Maastricht în 1991.

Așa cum fusese propus în raportul Delors, moneda unică europeană a fost lansată la 1 ianuarie 1999. Însă în primii 3 ani de la lansare aceasta nu a fost o moneda folosită de publicul larg, ci a fost utilizată doar pentru plăți electronice și în contabilitate.

Abia la 1 ianuarie 2002 au fost tipărite primele bancnote și monede euro. Momentul a reprezentat cea mai mare schimbare de monede înregistrată în istorie, căci 12 țări membre UE și-au schimbat moneda națională cu euro.

Astăzi, moneda euro este utilizată în 19 țări membre ale Uniunii Europene. La 1 ianuarie 2022, moneda euro a împlinit 20 de ani de existență. Cu această ocazie a fost lansat de către UE un site dedicat acestui eveniment – Euro la 20 de ani.